Čeprav je skvoš v Sloveniji na tekmovalni ravni še vedno precej v povojih, je z 29-letnim Mošnikom v zadnji letih dosegel tudi številne mednarodno priznane dosežke. Velenjčan, ki je z najvišje doseženim 139. mestom na svetu slovenski rekorder po uvrstitvi na jakostni lestvici svetovnega združenja poklicnih igralcev squasha PSA, je tako lani osvojil naslov med člani na prvem prvenstvu Balkana.

Osemkratni slovenski državni prvak se bo v prvem krogu evropskega prvenstva pomeril z aktualnim avstrijskim državnim prvakom Aqeelom Rehmanom, s katerim imata precej dolgo zgodovino. Čeprav je Avstrijec nekoliko višje postavljen, Mošnik obljublja zanimiv boj. »Cilj bo hitro priti do točk in upam, da tudi do zmage,« je dejal pred odhodom v Gradec.

Prvi nosilec v moški konkurenci je Nemec Raphael Kandra, trenutno 22. igralec sveta. Mošnik ocenjuje, da se po igri lahko pomeri tudi z najboljšimi na prvenstvu, glavno vprašanje je glede vzdržljivosti v dolgih dvobojih. Podobno meni tudi selektor državne reprezentance Goran Vučković, ki pravi, da bo prvenstvo dober preizkus njegove pripravljenosti.

Skvoš med Slovenci vse bolj zanimiv za rekreativce

Poleg Mošnika bo v kvalifikacijah moške konkurence nastopil Žan Bombek, v glavnem žrebu ženske konkurence pa aktualna balkanska mladinska in članska državna prvakinja Nina Kustec in dvakratna državna prvakinja Sara Rojnik.

Igra z loparjem in mehko gumijasto žogico, ki se igra v dvorani, v Sloveniji s približno 10 klubi in 150 registriranimi igralci za zdaj spada med manjše športne panoge. Najbolje razvit ostaja v državah Britanske skupnosti narodov, v ZDA, Nemčiji, na Nizozemskem in v zadnjih letih predvsem v Egiptu.

Si pa tudi v Sloveniji zaradi vse večjega zanimanja med rekreativci in mladimi – polovica vseh registriranih igralcev je mlajših od 19 let – ob nadejani uvrstitvi v olimpijski program za leto 2026 v prihodnje obeta pomemben razvojni preboj.