Prvi dvoboj na novem newyorškem stadionu Louisa Armstronga na zadnjem letošnjem teniškem turnirju največje četverice je poskrbel za senzacijo. Zanjo je poskrbela izkušena 33-letna Estonka Kaia Kanepi. Po 77 minutah igre je izločila številko ena svetovnega tenisa Simono Halep. Scenarij je bil šokanten tudi za nekdanjega šampiona Matsa Wilanderja, v zadnjih letih strokovnega komentatorja Eurosporta, ki je tik pred začetkom uvodnega dvoboja Simono Halep označil kot glavno favoritinjo za končno zmago. Šved se pri letošnji zmagovalki Rolanda Garrosa pri napovedih ni uštel prvič, zato bo moral biti ob njenem imenu v prihodnosti bolj pazljiv.

»Enkrat doslej sem premagala prvo igralko sveta in občutek je bil prekrasen. Večer pred dvobojem sem si rekla, zakaj je ne bi še enkrat, saj sem bila v edinem medsebojnem dvoboju proti Simoni blizu zmagi. Dosegla sem največjo zmago na turnirjih največje četverice. Ključ do uspeha je bil, da sem ostala agresivna od prve do zadnje točke,« je sijala od navdušenja Kaia Kanepi, 44. igralka sveta.

Drugič v letošnjem letu je slovenska teniška igralka Dalila Jakupović igrala v prvem krogu turnirja največje četverice, drugič je ekspresno izgubila. Potem ko je Jakupovićeva dočakala včerajšnji dvoboj prvega kroga kot 91. igralka sveta, kar je njena najvišja uvrstitev v karieri, je doživela hladen tuš. Precej nižje uvrščena tekmica Švicarka Jil Belen Teichman, 168. igralka sveta, je bila po vsega 55 minutah boljša s 6:3, 6:0. Spomnimo, da je Dalila Jakupović kot srečna poraženka po 71 minutah izgubila tudi uvodni dvoboj na letošnjem Rolandu Garrosu, kjer jo je s 6:3, 6:4 premagala Španka Georgina Garcia Perez. Slovenski igralki je pripadla neslavna čast, da se je med posameznicami na glavnem turnirju poslovila kot prva, le uro po začetku tekmovanj.

Slabša statistika Đokovića

Glede na izjemno statistiko osvojenih lovorik ima Novak Đoković v New Yorku precej slabšo finalno bilanco kot na preostalih prizoriščih turnirjev največje četverice. Srb je na OP ZDA dosegel dve od trinajstih zmag turnirjev za grand slam. Leta 2011 je v finalu premagal Rafaela Nadala, leta 2015 pa Rogerja Federerja. V sklepnem dvoboju je moral kar petkrat priznati premoč tekmecev. Leta 2007 ga je premagal Federer, leta 2010 in 2013 Nadal, leta 2012 Škot Andy Murray, predlani pa Švicar Stanislas Wawrinka.

Đoković je v New York dopotoval s popotnico zmage v Cincinnatiju, ki ga uvršča med glavne favorite za osvojitev nove prestižne zmage. Na zadnjem turnirju serije masters pred New Yorkom sicer ni tekmoval Rafael Nadal, ki se je po zmagi v Montrealu odpovedal nastopu. Đoković se bo danes na stadionu Arturja Asheja prvič v karieri pomeril z Madžarom Martonom Fucsovicsom, 85. igralcem sveta. V New Yorku se je Srb, trenutno šesti igralec sveta, udeležil dneva za otroke, kjer se mladi teniški igralci družijo z največjimi zvezdniki. »To je zame poseben dan in mi pomeni enega vrhuncev v New Yorku,« je ob druženju z Nadalom, Nemko Angelique Kerber in Američanko Madison Keys povedal Novak Đoković.

Danes bo stopila na igrišče tudi Angelique Kerber, ki je na zadnjem turnirju največje četverice v Wimbledonu presenetljivo premagala Američanko Sereno Williams. Nemka se bo pomerila proti 23-letni Margariti Gasparjan. Rusinja sicer igra precej bolje, kot kaže njena uvrstitev na svetovni lestvici, kjer zaseda 370. mesto. Njeno moč je pred dnevi v New Havnu občutila Polona Hercog, ki je v dveh nizih zbrala šest iger. Danes bo prvič na turnirjih največje četverice nastopila tudi slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek (76. na svetu), ki se bo pomerila z naturalizirano Francozinjo Kristino Mladenović (53. na svetu).