Četrtič zapored, skupno pa petič se je slovenska telovadka Teja Belak uvrstila v finale preskoka na evropskem prvenstvu. Ljubljančanka se je v tej sezoni veliko ukvarjala s poškodbo, tako da je bil njen nastop na velikem tekmovanju vprašljiv. V Glasgowu, kjer poteka evropsko prvenstvo v številnih drugih panogah, pa je unovčila svoje izkušnje in kljub napaki dobilo sedmo oceno kvalifikacij. Z novim devetim mestom in prvo rezervo je nastop na preskoku končala Tjaša Kysselef. Slovenska telovadka je imela precej boljšo sezono kot Teja Belak, opozarjala nase na tekmah svetovnega pokala, na velikem prvenstvu pa ji ni uspel preboj med najboljšo osmerico. Tjaša Kysselef ima minimalne možnosti, da bo nastopila v nedeljskem finalu, če bo katera od telovadk odpovedala nastop.

Presenečena nad finalom

»Glede na oceno nisem verjela, da bom v finalu. Lani sem z veliko višjo oceno komaj prišla v finale. Nisem pričakovala, zato sem toliko bolj vesela,« je za STA v Glasgowu povedala Teja Belak, ki jo finalni nastop čaka v nedeljo v popoldanskem času. »Razmišljam o težjem skoku. Imam dva dni časa, da razmislim o tem, ali se bom zanj odločila. Imam malo težav, konj tukaj je trši, tudi deska, prvi skok mi je zaradi tega težji. Malo me tudi skrbi, ker me spet boli noga. Bomo videli, kako se bom počutila,« pravi olimpijka.

»Občutki so mešani, ker nam je uspelo doseči en finale na preskoku, žal Tjaši ni uspelo tretje leto po vrsti. Je grenak priokus. Zadnja skupina, zadnja tekmovalka jo vedno prehiti. Ne gre in ne gre ji preboj med osmerico. Smo veseli za Tejo in žalostni za Tjašo. Smo zelo konkurenčni kot ekipa, prehiteli smo vse ekipe našega ranga. Ekipa je kar dobra, ni pa konkurenčna najboljšim. Kaj več se ekipno ne bi dalo storiti,« je kvalifikacijske nastope slovenskih telovadk za STA ocenil selektor Andrej Mavrič. Slovenija je kot ekipa končala na 17. mestu s skupnim zbirom točk 142,397. Nastopilo je 26 ekip. Teja Belak je bila še 21. na gredi ter 45. na bradlji, Adela Šajn 25. na gredi in 78. na parterju, Lucija Hribar 52. na parterju in 46. na bradlji, Tjaša Kysselef pa 71. na parterju in 76. na bradlji.

Nastope začeli plavalci

Danes se je v Glasgowu začelo evropsko prvenstvo tudi za plavalce. V dopoldanskem delu sta Neža Klančar in Janja Šegel na 50 prosto dosegli najboljša letošnja izida in zasedli 23. in 36. mesto. Neža Klančar je s časom 25,62 za slabe tri desetinke sekunde zaostala za lastnim slovenskim rekordom, s katerim bi se sicer uvrstila v polfinale. Sedemnajstletna Janja Šegel, ki je predlani tekmovala na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, je dosegla čas 26,19, tri leta star osebni rekord pa je zgrešila za devet stotink. Uspešnejša je bila Tjaša Oder, ki se je na 800 prosto po pričakovanjih uvrstila v današnji finale. V svoji skupini je Korošica zasedla četrto mesto, skupno pa z 8:33,12 dosegla sedmi izid predtekmovanja. Mariborčanka Katja Fain je v isti disciplini s časom 9:01,55 in 18. mestom ni izpolnila rezultatskih ciljev.

Evropsko prvenstvo so danes v Glasgowu nadaljevali veslači. Slovenca Jaka Malešič in Marko Bolha v repasažu lahkih dvojnih dvojcev nista imela pravih možnosti za napredovanje v polfinale, tako da se bosta borila v finalu C, torej za uvrstitev do 13. mesta. Danes bo na progi v Parku Strachclyde slovenske barve zastopal le Izolčan Rajko Hrvat, ki si je že v petek priboril polfinale med lahkimi skifi.