Minuli teden je bil za svetovni ženski tenis zgodovinski. Srbkinja Olga Danilović je z zmago na turnirju v Moskvi z nagradnim skladom 750.000 ameriških dolarjev postala prva igralka, ki je rojena v tem tisočletju in je osvojila turnir WTA. Na istem turnirju je do uspeha kariere prišla tudi Tamara Zidanšek, ki se je po odmevnih zmagah uvrstila v polfinale. Na današnji najnovejši teniški lestvici je Tamara Zidanšek postala najvišje uvrščena Slovenka na svetovni lestvici, saj je z 90. napredovala na 73. mesto. Z 832 točkami ima dve več od Polone Hercog, ki zaseda 74. mesto. Članica elitne stoterice ostaja Dalila Jakupović, ki je s 93. napredovala na 90. mesto. Tudi Aljaž Bedene, na 79. mestu najvišje uvrščeni Slovenec, prvič v karieri zaostaja za 20-letno Tamaro Zidanšek.

Finale v Moskvi je bil zanimiv tudi zato, ker sta se v njem pomerili dve 17-letni igralki. Anastasija Potapova je v polfinalu izkoristila težave Tamare Zidanšek, ki je prvi niz dobila, v nadaljevanju pa imela hude težave s sončarico, zaradi katerih je dvoboj v tretjem nizu predala. Iz tabora Zidanškove so po prvih pregledih optimistični, da ni prišlo do hujših zdravniških težav.

Olga Danilović je hči nekdanjega srbskega košarkarja Predraga Danilovića, lani pa je skupaj s Kajo Juvan osvojila wimbledonski turnir med dvojicami. Poleg tega, da je postala prva milenijka, ki je osvojila prestižni turnir, je Olgi Danilović uspel še en mejnik. Postala je namreč prva igralka, ki je osvojila turnir WTA kot srečna poraženka. V zadnjem krogu kvalifikacij je morala namreč priznati premoč Španki Pauli Badosi Gilbert, na glavnem turnirju pa je nastopila po odpovedi Hrvatice Petre Martić. Ni pa Danilovićeva najmlajša zmagovalka turnirjev WTA. Pred tremi leti je bila Hrvatica Ana Konjuh 18 dni mlajša, ko je osvojila turnir v Nottinghamu. Olga Danilović je na svetovni lestvici napredovala na 112. mesto.

»Po 15 minutah me je zalila vročica, torej je kmalu postalo jasno, da sem v težavah. Ko sem začutila še močne bolečine v trebuhu, sem začela igrati agresivneje, da bi skrajšala dolžino točk. Toda tekmica je bila preveč razpoložena, da bi jo lahko premagala s takšnimi težavami. Kljub temu moram biti zadovoljna, da sem se na tako močnem turnirju uvrstila v polfinale,« je po polfinalnem porazu povedala Tamara Zidanšek.

V moški konkurenci je močan teniški turnir prejšnji teden v Hamburgu presenetljivo dobil Nikoloz Bašilašvili. Gruzijec je dobil svoj prvi turnir ATP. Prvič je bil na turnirjih najvišjega ranga najboljši tudi 22-letni Italijan Matteo Berrettini, ki je dobil turnir v Gstaadu. Manj presenetljiv je bil razplet v Atlanti, kjer je bil najboljši Američan John Isner, ki je v olimpijskem mestu dosegel že peto turnirsko zmago.

Najmočnejši teniški turnirji bodo v prihodnjih tednih potekali na trdi podlagi, na kateri se bodo teniški igralci pripravljali na US Open, ki se bo začel zadnji avgustovski konec tedna. Na turnirju največje četverice bo prvič med posameznicami neposredno v prvi krog uvrščena tudi Tamara Zidanšek. Nova slovenska ženska številka 1 ima pred New Yorkom v načrtu še nastop na turnirju v New Havnu, po OP ZDA pa se bo odpravila na azijsko turnejo.