V sklopu ekumenizma je potekal tudi današnji blejski pogovor pred prihajajočo slovesnostjo ob Ruski kapelici med predstavnikom Ruske pravoslavne cerkve, Srbske pravoslavne cerkve, Evangeličanske cerkve in Katoliške cerkve, ki jo je zastopal prav škof Stanislav Lipovšek.

Izjemno spoštovan sogovornik

Med verniki priljubljeni Lipovšek, ki mu je ob petdeseti obletnici novomašništva pred kratkim s pismom čestital tudi papež Frančišek, v njegovi rojstni župniji Vojnik pa slavje ob njegovem jubileju pripravljajo prihodnji mesec, je tudi na mednarodnem, ekumenskem parketu izjemno spoštovan sogovornik. Lani maja je tako vodil slovensko delegacijo duhovnikov, ki se je v Moskvi sestala, kot je takrat povedal Lipovšek, »v duhu izjave, ki sta jo podpisala patriarh Kiril in papež Frančišek v Havani«, pri predstojniku oddelka za zunanje odnose Ruske pravoslavne cerkve, metropolitu Hilarionu.

Škof Lipovšek bi skladno z dogovorom s predsednikom slovenske škofovske konference, ljubljanskim metropolitom Stanislavom Zoretom sicer lahko zaprosil za podaljšanje škofovskega mandata, a se je najverjetneje zaradi prestale težke bolezni odločil za pokoj.

Najprej bo o odstopu osebno odločal papež Frančišek

Kdo bi lahko nasledil Lipovška, ki je bil v škofa posvečen aprila leta 2010, pred tem pa je med drugim vodil mariborsko bogoslovno semenišče, leta 1996 je vodil odbor za pripravo papeževega obiska, bil član nadškofijske komisije za cerkveno umetnost in vodja nadškofijske komisije za liturgijo in cerkveno glasbo, leta 2001 pa prejel častni naslov monsignorja, v cerkvenih krogih še ne želijo ugibati.

Kot so nam razložili viri iz Cerkve, bo o Lipovškovem ponujenem odstopu najprej osebno odločal papež Frančišek, ki bo ob tem opravil številna posvetovanja, med slednjimi tudi z apostolskim nuncijem v Sloveniji, Juliuszem Januszom. Šele potem bo papež izpraznil škofovski stol v Celju in istočasno zbiral pisma tistih slovenskih klerikov, ki se bodo po posvetu z Januszem Svetemu sedežu ponudili za novega celjskega škofa, med katerimi bo Vatikan nato izbral po Antonu Stresu in Lipovšku tretjega celjskega škofa.

Na območju celjske škofije, ki poleg Celja obsega območje severnega dela Posavja ter del Zasavja, je sicer 112 župnij z okrog 300.000 verniki.