Delovanje EU v smeri vrednot v Evropskem parlamentu vodilne Evropske ljudske stranke se je po Kučanovem mnenju pokazalo ne samo pri Kataloniji, temveč tudi v drugih primerih, s katerimi se je v zadnjem obdobju soočila EU. Pri tem je navedel tako primer Poljske in Madžarske kot arbitražnega reševanja slovensko-hrvaškega spora o meji.

»Je vladavina prava ena temeljnih vrednot, ki jih mora varovati EU, ali ne? Ne glede na to, komu je to pogodu ali ni. In spet vprašanje, predsednik hrvaške vlade je član ljudske internacionale. Gre za neko naklonjenost, ki je očitna v tem odnosu,« je dejal.

»Se pravi EU in (predsednik Evropske komisije Jean-Claude) Juncker se postavita na stališče, da je to dvostranski problem.« To je bil dvostranski problem le do arbitraže. "Arbitraža je bila na podlagi tega, kar je zahtevala in kar sponzorirala sama EU. In potem ena stran s tem ni zadovoljna, in ti rečeš, da je to dvostranski problem," je še opozoril Kučan.

Po njegovem mnenju se je EU odmaknila od svojih temeljnih vrednot

EU se je po njegovem mnenju odmaknila od svojih temeljnih vrednot in tega, za kar je bila ustanovljena. Ni več varuhinja vladavine prava in drugih vrednot, temveč "ekonomska interesna skupnost", ki deluje v smeri vrednot Evropske ljudske stranke oz. t. i. »črne internacionale«, je dejal.

Izhodišče za odziv slovenske politike na takšno dogajanje bi morala biti po njegovem mnenju ugotovitev, "da je na katalonskem primeru na preizkušnji evropska demokracija". Demokracija »ni dana enkrat in za vedno in jo je potrebno dokazovati ob vsakem primeru in vedno znova«, je pristavil.

»Skratka, vidim vrsto kamenčkov, ki se spodmikajo, in vidim erozijo EU na tistem temelju, na katerem počiva. Ekonomija, skupni trg, finance, evro in tako naprej. Vse to je lepo, ampak brez tega jaz mislim, da EU in tudi marsikatera država v Evropi nima nobene perspektive. In zato se vračam k svoji oceni in stališču, da je na katalonskem primeru na preizkušnji evropska demokracija.«

Kučan je ob tem izrazil upanje, da bodo na evropskih volitvah prihodnje leto »vendarle izvoljeni ljudje, ki imajo še nek odnos do tega.«