V Izolo, v tamkajšnji »upokojenski« hotel Delfin, se je prazen avtobus podjetja FS prevozi iz Žužemberka danes zgodaj zjutraj odpravil po skupino upokojencev. Vozil ga je izkušeni šofer, direktor podjetja Janez Papež. Malo pred Razdrtim se je dvajset minut po osmi uri odločil prehitevati tovornjak pred njim. »Rekel je, da je samo zapeljal na drugo stran, ko je pred seboj zagledal stoječo kolono vozil, ki so se ustavljali zaradi manjše prometne nesreče, ko se je samo oplazilo nekaj avtov. Z vso hitrostjo je trčil v majhen avto pred seboj, tega pa je odbilo še v naslednjega. Ja, čisto zverižen je bil tisti mali avto. Vsem nam je zelo hudo, Janez je v strahotnem šoku v bolnišnici. Na cestah smo vsega vajeni, a nesreča s smrtnim izidom… Ja, pa še vse kaže na to, da je bil kriv,« je precej skrušeno danes pripovedoval kolega šoferja avtobusa Franc Škufca.

Prva nesreča botrovala drugi

S Policijske uprave Koper so potrdili, da je res šlo za dve ločeni prometni nesreči. V prvi je voznik kombija na prehitevalnem pasu zaradi neprilagojene hitrosti trčil v zadnji del osebnega vozila mazda. Za tem je pripeljal voznik berlinga, ki je zmanjšal hitrost in se pričel zaustavljati, za njim pa še voznik chevroleta, ki je prav tako zmanjševal hitrost. »Takrat je po prehitevalnem pasu za njimi pripeljal še voznik avtobusa, ki je zaradi neprilagojene hitrosti trčil v zadnji del osebnega vozila chevrolet, ki ga je potisnilo naprej in v levo v kovinsko varnostno ograjo. V nadaljevanju je avtobus trčil še v berlinga, ki ga je odbilo desno zunaj vozišča, voznik avtobusa pa je vozilo chevrolet potisnil naprej do kombija, potem je tudi kombi odbilo s ceste,« je pojasnila Anita Leskovec s PU Koper.

Kazenska ovadba za voznika avtobusa

V nesreči je umrl 65-letnik iz Kranja, voznik chevroleta, nekaj ostalih udeležencev je bilo le lažje poškodovanih. Zaradi neprilagojene hitrosti bodo vozniku kombija izdali globo, medtem ko bodo policisti voznika avtobusa kazensko ovadili.

Gasilci in reševalci tokrat z dostopom do kraja nesreče večjih težav niso imeli. »Če bi ocenjeval z ocenami do pet, bi tokrat rekel 3 do 4. Mi smo šli s kombijem kar v redu skozi, tudi reševalci. Za nami pa so imeli že nekaj težav, saj so se vozniki nam umaknili, nato pa nazaj zaprli reševalni pas,« je ocenil vodja intervencije pri PGD Postojna Mitja Šantelj. Na kraj nesreče so sicer šli z dvema voziloma in enajstimi gasilci, najhujši del, tako psihično kot fizično, je bilo posredovanje ob popolnoma zveriženem avtu, v katerem je voznik izgubil življenje.

Policija in delavci Darsa so danes delali z roko v roki, tako da so za voznike, ujete v koloni, že kmalu uredili začasen izvoz. Cesta je bila ponovno odprta za ves promet malo po dvanajsti uri.