Čeprav se je Chris Froome osvobodil bremena dopinških obtožb, na letošnjem Touru skoraj ne more zmagati. Tako napoveduje velik del poznavalcev cestnega kolesarstva. Čeprav ima za sabo najmočnejšo ekipo na Touru. Maja je vozil na italijanskem Giru in zmagal v dramatičnem zadnjem tednu. Da bi rumeno majico privozil do Pariza, se zato zdi skoraj misija nemogoče. Nemara prav zaradi tega bo letošnja 105. izvedba še toliko bolj zanimiva in odprta.

Najboljša obramba je denar

Najprej kratko pojasnilo o zaključku afere salbutamol, ki bo zagotovo vplivala na potek Toura. Chris Froome je ob pomoči izvedencev in dobrih odvetnikov dokazal, da so presežene dovoljene vrednosti salbutamola, zdravila za astmo, posledice dehidracije in hudih naporov. In ne manipulacije z dopingom. Že prej je bilo nekaj raziskav, da so odstopanja mogoča. Bilo je precej očitno, da je del poštenih športnikov pač postranska škoda v neusmiljenem boju proti dopingu. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) in Svetovna protidopinška agencija (Wada) sta tokrat v primeru Froome sprejeli medicinske izsledke in najboljšega etapnega kolesarja zadnje dobe osvobodili obtožb.

Iz športne zgodovine so znani vsaj trije primeri (Alessandro Petacchi – zmagal na 22 etapah na Giru, Diego Ulissi, smučarski tekač Martin Johnsrud Sundy), ki so bili zaradi podobnih – celo nižjih – presežnih vrednosti kaznovani. V primeru Froome se je pač zgodilo to, kar je ob svojem primeru velikokrat poudaril Tadej Valjavec. V sivem polju obtožb zlorab dopinga se pošteni in nedolžni lahko ubranijo le z dovolj dobro podporo. Denarjem.

Denar nima samo negativne konotacije. Pozitivno rešen primer ni dober le za Frooma. Vsekakor tudi za ostale športnike s podobno tegobo, saj bo Wada zagotovo spremenila pravila. Podoben primer, ki je tudi zaradi dobre (finančne) podpore popravil delovanje sistema boja proti dopingu z biološkim potnim listom, je bil primer Roman Kreuziger.

Da je bil Froome v tem devetmesečnem obdobju pod pritiskom in stresom, je dejstvo, priprava na Tour zagotovo ni bila optimalna. Maja je precej na silo kljub pritiskom vozil na italijanskem Giru in zmagal z napadom v najtežji gorski etapi v zadnjem tednu.

Roglič še brez podporne ekipe

Froome je bil prvič brez tekmovanj v juniju in prvič brez preverjenega vzorca pripravljalnih dirk. Dvojček zmag Giro-Tour je zadnji uspel Marcu Pantaniju leta 1998, a se sedaj že ve, s kakšno pomočjo. Zadnja sta z dvojčkom poskušala Alberto Contador in Nairo Quintana. Froome ima z dvojčki pozitivno izkušnjo. Po lanskem Touru je zmagal na španski Vuelti. Vzorec regeneracije torej pozna. Pomembna razlika je, da je Vuelta tretja dirka v letu in je za večino le rezervni scenarij, Tour pa je v vseh pogledih glavna dirka v letu.

In kot da bi slutili priložnost, večina najboljših ekip in kolesarjev je vse moči usmerila v boj za rumeno majico proti Parizu. Ekipa Mitchelton Scott se je v podporo Adamu Yatesu odpovedala sprinterskim ambicijam z Lukom Mezgecem. Movistar prihaja s kar tremi kapetani Quintano, Mikelom Lando in Alejandrom Valverdejem. Bahrain Merida je z najboljšo ekipo in spočitim Vincenzom Nibalijem. Ekipa BMC stavi vse na Richieja Porta. Prav on je nekdanji Froomov pomočnik, ki je bil v najboljši različici močnejši kot kapetan. Prav iz moštva Sky preti močna konkurenca, čeprav o zvestobi ni dvomov. Geraint Thomas in Wout Poels bi lahko bila kapetana v vseh drugih ekipah. Egan Bernal, čeprav zelo mlad, tudi lahko prevzame Froomovo vlogo. In ta Kolumbijec je bil na dirki po Romandiji osem sekund za Primožem Rogličem. Presenečenje je mogoče. »Tour bom vozil kot prost, svoboden, brez posebnih nalog v ekipi. Imam veliko možnosti in različnih scenarijev, od lova etapnih zmag do gorske majice. Lahko poskušam dirkati tudi na generalno, a letos še nimam podporne ekipe. Se pa to resno želim iti v prihodnosti. Tudi zato bom kot del učenja skušal ohranjati zbranost od uvodnih dni. Predvsem pa bo pomembno, da bom zdrav, cel in dobro pripravljen,« pravi Primož Roglič.