Mitsui je aprila na svoji spletni strani sporočil, da je s Kansai Paint začel pogovore o lastniškem vstopu v Kansai Helios Coatings, in sicer o prevzemu 20-odstotnega deleža, medtem ko bi preostalih 80 odstotkov ostalo v lasti Kansai Paint.

V Heliosu so STA povedali, da postopek še ni zaključen, zato več informacij ne morejo podati.

Mitsui je v objavi ocenil, da je svetovni trg barv in premazov vreden okoli 150 milijard dolarjev, pri čemer je v zadnjih desetih letih v povprečju letno zrasel za pet odstotkov, stabilno rast pa je pričakovati tudi v prihodnje. Med drugim je ugotavljal, da morajo proizvajalci razvijati izdelke, ki natančno izpolnjujejo želje strank, pri čemer morajo povečati prizadevanja za razvoj okolju prijaznih izdelkov. V oceni je tudi zapisal, da prihaja v zadnjih letih ob velikih prevzemih do lastniške konsolidacije v panogi.

Mitsui je v srednjeročnem planu področje kemije postavil kot osrednji steber poslovanja, pri čemer bo uporabil izkušnje z delovanjem na drugih področjih, kot sta stroji in infrastruktura ter železo in jeklo.

Za Helios so ugotavljali, da je prek podjetij v skupini razvil široko paleto barvnih izdelkov za različno uporabo ter razširil poslovanje po Evropi, med drugim v Avstriji, Sloveniji in Rusiji, ter v državah nekdanje Sovjetske zveze.

V partnerstvu s Kansai Paint si obetajo, da bodo izkoristili obstoječe omrežje Mitsuija po svetu in izdelke in tehnologijo Kansai Paint ter skupaj razširili poslovanje v Evropi in na drugih povezanih trgih.