Devetnajstletni Ljubljančan je bil v nedeljo zvečer prvo ime tretje tekme finala španskega finala med Real Madridom in Baskonio. Ta je po zmagi na prvi tekmi v Madridu izgubila naslednji dve, tako da lahko evropski prvak že v torek zaključi serijo. Dončić je dosegel 20 točk ter imel devet skokov in bil s statističnim indeksom tudi najbolje ocenjeni igralec tekme.

Real Madrid bo imel prvo zaključno žogo v torek ob 21. uri v dvorani Buesa v Vitorii, v primeru izenačenja na 2:2 pa bi odločitev o španskem prvaku padla v petek, 22. junija v Madridu.

Ravno od tega je odvisna prisotnost Dončića v dvorani Barclays v Brooklynu, kjer se bo nabor NBA začel v petek ob 1. uri zjutraj po slovenskem času. Hkrati je s tem povezana tudi njegova udeležba v slovenski reprezentanci za kvalifikacijski tekmi s Črno goro in Španijo.

Ne glede na to, ali bo Dončić prisoten v ZDA ali bo dogajanje spremljal iz Španije, so se nekaj dni pred naborom pojavile nove govorice o njegovi usodi. Večina strokovnjakov se strinja, da bo številka 1 na naboru center DeAndre Ayton, Dončića pa uvrščajo od drugega do petega mesta. Zanimivo pa je, da naj bi se v boj za mladega Slovenca vključil tudi San Antonio. V Sacramento, ki ima drugi izbor na draftu, naj bi v zameno za izbiro poslali enega od svojih najboljših posameznikov Kawhija Leonarda.