Že na treningih je bilo jasno, da sta zmaga v Mugellu in seveda spremembe na Lorenzovem motociklu dali Špancu nov veter v jadra. Tudi tokrat je bil enostavno premočan za tekmece, sprva se mu je kakšen krog po startu upiral le Marquez, ki pa je po padcu Dovoziosa raje dirko končal kot drugi, kot da bi tvegal preveč in spet ostal praznih rok. Vsi ostali dirkači so bili brez moči.

Jorge Lorenzo je, ko mu gre vse od rok, trenutno enostavno prehiter za vse ostale dirkače. In čeprav se bo po koncu sezone poslovil od Ducatija, želi to napraviti z naslovom svetovnega prvaka. Trenutno ima za Marquezom sicer še 49 točk zaostanka, a glede na formo, to ni nekaj, česar ne bi mogel v nadaljevanju sezone nadoknaditi.

»Kako hitro se lahko vse spremeni, nekaj sprememb na motociklu, posebej pri posodi za gorivo, in lahko se borim za zmage. Zadovoljen sem z drugo zaporedno zmago, bil sem hiter cel konec tedna, na dirki pa ni bil optimalen le start. A tudi to sem kmalu uspel urediti, potem sem sredi dirke nekaj krogov odpeljal malo hitreje, da sem si privozil nekaj sekund prednosti, v nadaljevanju pa sem samo nadzoroval, kaj za menoj dela Marquez,« je po dirki povedal Jorge Lorenzo.

In res, takoj ko je trenutni prvak poskušal ujeti Ducatijevega dirkača, je ta znal odgovoriti, tako da je Marqueza kmalu minila želja po tveganju. Še posebej takrat, ko je videl, da je v pesku ob stezi končal Andrea Doviozoso. »Start je bil dober, pa tudi nadaljevanje ni bilo slabo, če upoštevam, da sem izbral trše pnevmatike, ki pa so bila za nas boljša izbira, toda nisem smel tvegati preveč, najpomembneje je, da sem dobil nove točke,« je povedal Marc Marquez, ki očitno le ne rine z glavo skozi zid in zna preračunati, kdaj se mu tveganje obrestuje in kdaj ne. »Šola« iz Mugella je očitno tudi pri njem pustila nekaj poučnih lekcij.

Tretje mesto je šlo to pot Valentinu Rossiju, ki je tudi sam priznal, da je zmagovalne stopničke dobil predvsem po zaslugi Doviziosovega padca. »Vesel sem dobrega rezultat, a če ne bi Dovozioso padel, bi se moral zelo potruditi za uvrstitev med prve tri. Malo me je tudi skrbelo, kako bo z mehkejšimi pnevmatikami, a se nam je tudi ta račun izšel. Zadovoljen sem predvsem zato, ker smo v Barceloni imeli že kar nekaj težkih in ne najuspešnejših dirk.« Res je tudi, da je imel Dovozioso ob padcu le dve sekundi prednosti pred Rossijem, torej tudi ta dvoboj še zdaleč ni bil odločen.

Sicer je bila dirka vsaj na prvih mestih bolj ali manj odločena v prvih krogih, res pa je tudi, da je to pot cilj prečkalo le 13 dirkačev, torej le polovica, ostali pa so morali odstopiti. Med najbolj »vročimi« odstopi je bil tisti Tita Rabata, nekdanjega prvaka v razredu moto2. Rabatu je na startno-ciljni ravnini eksplodiral pogonski agregat, zaradi česar se je vžgalo olje, tako da je njegov motocikel dejansko zagorel, a ga je uspel še varno ustaviti v pesku ob stezi.

Zdaj ima Jorge Lorenzo v skupnem seštevku enako število točk kot Andrea Dovioziso, kar je po svoje presenetljivo, res pa je tudi, da je Italijan že tretjič letos ostal brez uvrstitve med dobitnike točk. Naslednja dirka bo na sporedu 1. julija v Assnu na Nizozemskem. Bo Lorenzu uspelo zmagati tudi tam?