Na srečo številnih ljubiteljev malih kolesc so v preteklih letih tudi pri nas začeli graditi kolesarske steze, ki jih lahko uporabljajo tudi rolarji. Med najbolj priljubljenimi so še vedno kolesarske poti od Kranja do Škofje Loke, od Mojstrane do Rateč in naprej po italijanski strani ter ob obali. V Kranju obstaja celo posebna steza, na kjer potekajo tekmovanja v hitrostnem rolanju.

Enkrat na leto lahko rolarji na svoj račun pridejo tudi v Mariboru in se varno popeljejo po površinah, ki so zanje sicer prepovedane. V nedeljo, 17. junija, bodo tako priredili že 15. tradicionalni športno-rekreativni dogodek ZZrolano mesto, ki privabi vsako leto več ljubiteljev rolanja, kotalkanja in drugih oblik gibanja na kolescih. Parada rolanja za glasbenim tovornjakom po mestnih ulicah je brezplačna, namesto tekmovalnosti sta v ospredju zdrava zabava in varnost. Glede slednje organizatorjem pomagajo spremstvo policije, ki skrbi za pomične zapore cestišč, spremljevalno reševalno vozilo in člani Hokejskega kluba Lisjaki na rolerjih.

»Ideja sega mnogo let nazaj, v začetek tisočletja, ko smo želeli ustvariti dogodek, ki bi se razlikoval od drugih športno-rekreativnih dogodkov in na katerega bi študentje z veseljem prišli. Na samem začetku je bil dogodek namenjen predvsem študentski populaciji, vendar je prav zaradi svoje rekreativne narave, stalnosti pa tudi brezplačne udeležbe in privlačnosti prerasel v dogodek za vse generacije, ki se ga udeležujejo ljudje iz bližnje in daljne okolice,« je pojasnila Maja Tasič iz Zdrave zabave.

Aktivno in zabavno

Minula leta je dogodek potekal konec septembra, saj je bil del evropskega tedna mobilnosti. Lani je bilo vreme slabo, zato so ga morali prestaviti za en teden, a je bila zato udeležba slabša. Organizatorji so našteli okoli tristo udeležencev, precej večjega števila, okoli petsto do šeststo udeležencev pa se nadejajo letos, ko so dogodek prestavili na junij, ko je začetek rolarske sezone in se ga praviloma udeleži več ljudi. Predhodne prijave niso potrebne, udeleženci se lahko uro pred startom prijavijo na lokaciji sami.

»Dogodek je zanimiv tudi zato, ker se ga udeležujejo pravzaprav vse generacije. Vsako leto nagradimo najmlajšega in najstarejšega udeleženca, in če vam povem, da sta nagrajenca lani štela štiri leta in oseminšestdeset let, je jasno, da se na rolerje radi podajo tako mladi kot starejši,« je povedala Tasičeva.

Tisti, ki raje prisegajo na večja kolesca, se lahko na traso podajo na kolesih, a morajo zaradi varnosti udeležencev pedale poganjati na koncu kolone ali jo spremljati od strani. V zadnjem času so zlasti pri mladih dekletih nadvse priljubljene kotalke, zato so organizatorji na dogodek povabili tudi kotalkarske navdušence.

Lokacija dogodka ostaja enaka kot lani – start in cilj parade bosta na Trgu svobode v Mariboru. Rolanje po približno dvanajst kilometrov dolgi trasi bo trajalo uro in pol, saj bodo tempo prilagodili najmlajšim. Vmes bo tudi krajši postanek z osvežilnimi napitki, po prihodu v cilj pa bodo organizatorji med prijavljenimi izžrebali številne nagrade.