Potem ko so izgubili že na prvi tekmi pred dobrimi štirinajstimi dnevi, so slovenski odbojkarji morali Nizozemcem priznati premoč tudi v drugo. Tako kot v Doetinchemu so tudi v Mariboru klonili z izidom 1:3 ( -19, -23, 23, -14).

Slovenija je s pomlajeno zasedbo tekmovanje končala z zmago in petimi porazi ter na koncu zasedla zadnje mesto v skupini B. Evropska liga je služila kot alternativa nastopom v novoustanovljeni odbojkarski ligi narodov, brez katere je naša vrsta ostala po spremembi tekmovalnega sistema. Kot je znano, je samovoljna odločitev vodilnih mož Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) močno ujezila Odbojkarsko zvezo Slovenije (OZS), ki je lani zaradi tega zagrozila s tožbo na mednarodnem arbitražnem razsodišču za šport (Cas).

Skoraj leto dni pozneje epiloga še ni na vidiku. Kot nam je zaupal generalni sekretar OZS Gregor Humerca, komunikacija s FIVB poteka, po naših informacijah naj bi bilo več znano konec tega meseca. »Uradnega odgovora s strani FIVB še vedno ni. Naši odvetniki so komunicirali z njimi, vendar ni bil narejen korak v nobeno smer. Če z njihove strani ne bo odgovora, ostaja v igri tožba na Cas, a le kot skrajna poteza,« je dejal Gregor Humerca. Ob tem je dodal, da je bil OZS zaradi spremembe pravil oškodovan tudi finančno, zato ne izključuje niti izterjave vloženih denarnih sredstev. »Če bo opcija izterjati denar, ga zagotovo bomo,« je zatrdil Humerca in razkril, da je ves projekt svetovne lige OZS stal okoli 1,5 milijona evrov.