Novozelandsko ministrstvo za ohranjanje dediščine bo za poskusno dobo sedmih mesecev za tujce podvojilo cene prenočitve vzdolž štirih najbolj priljubljenih pohodniških poti. S tem naj bi povečali prihodke za vzdrževanje poti in lažje nadzorovali gnečo na njih. Kot je pojasnila pristojna ministrica Eugenie Sage, naj bi z ukrepom turiste tudi preusmerili na manj oblegane trase, kjer bodo cene ostale nespremenjene.

Mednarodni turisti trenutno predstavljajo okoli 60 odstotkov vseh obiskovalcev t. i. velikih pohodov - devetih poti, ki jih vzdržuje ministrstvo. Pot je načeloma brezplačna, morajo pa obiskovalci plačati za prenočitev v kočah ali kampih ob trasi. V sezoni 2015/2016 je po teh poteh, ki vodijo mimo nekaterih najbolj ikoničnih plaž, skozi pragozdove ter gorski teren, hodilo skoraj 120.000 ljudi.

Z rastjo števila turistov niso vsi zadovoljni, saj se mnogi bojijo škodljivih posledic za naravo. Novo Zelandijo naj bi do leta 2024 obiskalo letno že 5,1 milijona turistov, kar bi pomenilo 37-odstotno rast glede na leto 2017.

Kot na spletni strani poroča časnik New Zealand Herald, bo sedemmesečno preizkusno obdobje trajalo od letošnjega oktobra do prihodnjega aprila. Ta čas bo »zagotovil informacije o učinkovitosti cenovnega prilagajanja kot orodja za upravljanje s turističnimi tokovi«, je pojasnila Sageova. Prav tako gre za del prizadevanj za vzpostavljanje "pravičnega cenovnega sistema za Novozelandce".

Vlaganja ministrstva v vzdrževanje tras t. i. velikih pohodov vsako leto presežejo prihodke iz naslova pristojbin za prenočitve za 3,8 milijona novozelandskih dolarjev (2,3 milijona evrov). Z dvigom cen naj bi pridobili dodatnih 2,9 milijona dolarjev, pri tem pa ne bi občutno vplivali na število pohodnikov.

Prenočevanje bo sicer ob vseh poteh ostalo zastonj za Novozelandce do 18. leta starosti.