Na sodišču v Frankfurtu že poteka postopek proti Wolfgangu Niersbachu, Theu Zwanzigerju in Horstu R. Schmidtu zaradi utaje davkov. Če bo sodišče odločilo, da je šlo za naklepno dejanje, bi bila s kaznijo do 10 milijonov evrov lahko kaznovana tudi zveza. Če bodo obsojeni za dejanje iz malomarnosti, bi kazen za zvezo še vedno lahko znašala pet milijonov evrov.

V središču afere sta dve nepojasnjeni plačili v višini 6,7 milijona evrov, v zvezi s tem pa nepravilno oddana davčna napoved, na osnovi katere nemška zveza ni plačala dovolj davkov, a vsi vpleteni krivdo zanikajo, saj so bili prepričani, da je zveza korektno izpolnila davčno napoved.

Afera se vleče že iz leta 2002, ko je vodja organizacije SP Franz Beckenbauer nakazal denar v Katar na račune klobčiča podjetij nekdanjega funkcionarja Mednarodne nogometne zveze Mohameda bin Hamama, ki se je kasneje znašel v središču korupcijske afere, ki je pretresla Fifo. Denar je posodil takrat prvi mož Adidasa Richard Louis Dreyfus, kasneje pa mu ga je preko Mednarodne nogometne zveze vrnila nemška zveza in sredstva vknjižila kot strošek za gala večer v okviru organizacije SP, ki pa ga nikoli ni bilo.

Do danes ni pojasnjeno, zakaj je Beckenbauer naročil plačilo 6,7 milijona evrov in finančno transakcijo v Katar ter kaj se je s sredstvi v resnici zgodilo. V nemških medijih so se pojavili zapisi, da je šlo za vračilo sredstev, ki so bili porabljeni za kupovanje glasov ob kandidaturi za SP. Tožilstvo zdaj nekdanjim vodilnim v zvezi očita, da so želeli prikriti te finančne mahinacije, pri tem pa oškodovali državo. Obtoženci pa vztrajajo, da so bila sredstva namenjena organizaciji SP.