Po marčevskih volitvah strankama Liga in Gibanje petih zvezd ni uspelo sestaviti vlade, saj je italijanski predsednik Mattarella zavrnil predlaganega finančnega ministra Savona, sicer izrazitega evroskeptika. Mattarella je nato za mandatarja tehnične vlade predlagal nekdanjega ekonomista MDS Cottarellija, ki pa nima podpore Lige in Gibanja petih zvezd. Glavno oviro pri formiranju nove vlade je ta teden predstavljal vodja Lige Matteo Salvini, ki se zlepa ni pripravljen odreči svojemu kandidatu za finančnega ministra in si morda celo želi novih volitev. Če bi do teh prišlo, se Italijani na volišča verjetno ne bi odpravili pred koncem julija, Italija pa bi preživela še nekaj mesecev brez vlade.

Investitorji so na zaostreno politično situacijo odgovorili s prodajo italijanskih obveznic. Zahtevani donos na 10-letno obveznico se je v začetku tedna povzpel do 3,4 odstotka, kar je največ v zadnjih štirih letih. Kupci italijanskih obveznic so tako zahtevali 3,1-odstotno premijo nad nemškimi obveznicami iste ročnosti. Še slabše so se odzvale 2-letne obveznice, katerih zahtevani donos je dosegel najvišjo dnevno rast po letu 1992. Ta je še v začetku leta znašal –0,2 odstotka, zdaj pa se je povzpel celo nad 2,8 odstotka. Med vlagatelji je bilo včeraj sicer nekoliko upanja, da se bodo razmere naposled le uredile, in ob večjem zanimanju so se zahtevani donosi za italijanske obveznice znova nekoliko znižali. Če bi zahtevane donosnosti obveznic močno zrasle, bi lahko vlagatelje pomirila kar ECB s svojim programom OMT, ki ji omogoča neomejene nakupe državnih obveznic.

Dogajanje v Italiji se ni odrazilo zgolj na obvezniškem trgu, temveč tudi na globalnih delniških trgih. Italijanski delniški indeks FTSE MIB je od začetka meseca izgubil že skoraj deset odstotkov. Zgolj v torek je zabeležil skoraj triodstotni padec, čemur so sledile tudi večje borze v Evropi in ZDA. K padcu so pomemben delež prispevale predvsem delnice finančnega sektorja, a se je po prvotnem padcu trend obrnil, sredin optimizem pa je v dobršnem delu izničil izgube. Za to se lahko vsaj deloma zahvalimo delnicam energetskih družb, kjer so se višje cene energentov prelile tudi v višje dobičke.

Čeprav se zdi, da je najhujše mimo, še vedno obstajajo možnosti za nove politične zaplete v Italiji in tudi v Španiji. Pogumni vlagatelji lahko vsako negotovost na trgih seveda izkoristijo tudi kot nakupno priložnost. Še posebno zanimive se trenutno zdijo delnice večjih italijanskih bank, med katerimi so številne v zadnjih tednih izgubile tudi več kot dvajset odstotkov vrednosti.