Francozi te dni slavijo priseljenca iz Malija, ki je brez obotavljanja rešil dečka, ko je ta iz za zdaj še neznanega razloga bingljal z ograje balkona v četrtem nadstropju. Sobotni večer v predmestju na severu Pariza bi se lahko končal tragično, če ne bi posredoval naključni mimoidoči.

Kot je razložil 22-letni Mamoudou Gassama iz Malija, se je v soboto zvečer sprehajal po soseski, ko ga je pritegnila množica ljudi, zbranih pred neko stavbo. Ko se je približal in videl, kaj se dogaja, po lastnih besedah sploh ni pomišljal, kaj storiti. Posnetek, ki se je bliskovito razširil po družbenih omrežjih, ga prikazuje, kako se je kot superjunak prek balkonov povzpel do četrtega nadstropja, kjer je z ograje visel otrok. Ko je dosegel četrto nadstropje, je najprej preplezal ograjo, nato pa z eno roko otroka potegnil na varno. Dečka, ki je bil grozljivo blizu smrti, je po svojih najboljših močeh skušal rešiti tudi moški na sosednjem balkonu, ki se je stegoval proti otroku.

»Imeli smo neznansko srečo, da je bil na prizorišču nekdo, ki je bil tako pogumen in telesno sposoben, da je lahko rešil otroka,« je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal predstavnik gasilcev. »Videl sem te razburjene ljudi in slišal avtomobilske hupe,« je pretresljiv dogodek kasneje opisal Gassama. »Ko sem otroka potegnil na varno, sem ga vprašal, zakaj je to storil, a ni odgovoril,« je dejal in dodal, da je bil, ko se je zavedel, kaj počne, na smrt prestrašen. »Ko sva z otrokom stopila v dnevno sobo, sem se začel tresti in noge me naenkrat niso več držale,« je dejal za francoske medije. Ko je na prizorišče prispela gasilska služba, je ugotovila, da je otrok že na varnem.

Glede na poročanje lokalnih medijev otrokovih staršev v času incidenta ni bilo doma. Očeta je policija zaslišala zaradi suma, da je pustil otroka brez varstva, medtem ko naj otrokove matere sploh ne bi bilo v Parizu.

Nagrada bo francosko državljanstvo

Življenje 22-letnega Malijca, ki kot priseljenec doslej ni bil vajen pretiranega odobravanja Parižanov, se te dni korenito spreminja. Migrantu, ki je pred letom dni kot številni drugi staro celino dosegel v enem prenatrpanih čolnov, bo intuitivno hrabro dejanje povsem spremenilo življenje. Na njegovo pogumno dejanje se najprej odzvala pariška županja Anne Hidalgo, ki se mu je na twitterju zahvalila za herojsko dejanje, nato pa je osebno zahvalo izrazila še po telefonu. Označila ga je za Spidermana osemnajstega okrožja. »Povedal mi je, da je pred meseci prišel iz Malija z upanjem, da si bo tukaj lahko ustvaril boljše življenje,« je o vsebini njunega telefonskega pogovora povedala županja. Njegovo dejanje je po njenem mnenju izvrsten vzor za vse ljudi, prepričana pa je tudi, da bo Pariz storil vse, da podpre njegove namere o ustalitvi v francoski prestolnici.

Odmevnost dogodka na družbenih omrežjih je dosegla tudi pisarno francoskega predsednika, ki je nemudoma predlagal srečanje v Elizejski palači. Po poročanju tujih medijev se je Emmanuel Macron 22-letniku osebno zahvalil za junaško dejanje. Podelil mu je medaljo za hrabrost, ob tem pa dodal zagotovilo o pridobitvi francoskega državljanstva. Pogumnega 22-letnika bi bili veseli tudi v vrstah prostovoljnih gasilcev, kjer so mu po navajanju francoskih medijev že ponudili delovno mesto.