Izjemen odziv mladih, ki so med 27. marcem in 30. aprilom na spletni strani www.najboljsizavolanom.si rešili kar 3731 testov, od teh je bilo dejansko sodelujočih dobrih tri tisoč, saj so imeli nekateri po določenem času pravico ponovno pristopiti k testu, je presenetil tudi same organizatorje akcije. »Naš cilj je bil, da bi letos podvojili število rešenih testov glede na lani, in to nam je že teden dni pred uradnim zaključkom spletnega dela izborov uspelo,« je odziva mladih vesel Jure Kostanjšek, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS).

Najboljših sto reševalcev testov se je uvrstilo v polfinale, za katerega so v centru varne vožnje na Vranskem opravili preizkus v praktični vožnji in situacijah, ki so jih pripravili v sodelovanju s policijo in Rdečim križem. V veliki finale pa se je uvrstilo deset najboljših, ki so tako v teoretičnem kot praktičnem delu pokazali največ znanja. To so bili Klemen Pongračič, Uroš Zagoranski, Gašper Colja, Gal Krajčič, Anže Rojec, Žan Turkovic, Uroš Šinkovec, Amadej Stošič, Jaka Kralj in Jan Balažic, ki so se danes še enkrat dokazali v velikem finalu.

Največ težav imeli s prikolico

Ključ avtomobila ford fiesta, ki ga bo lahko brezplačno vozil eno leto, je na koncu ponosno dvignil v zrak 23-letni Klemen Pongračič iz Pršetincev v Prlekiji. Priznal je, da zmage ni pričakoval, saj da je ciljal na četrto mesto. »Vesel sem bil že, da sem se sploh uvrstil v finale. Je pa to izredno zanimiva izkušnja, ki jo priporočam tudi drugim,« je dejal takoj za tem, ko je že držal ključe v rokah. Izbora se je udeležil tudi lani, letos pa je imel za to zadnjo priložnost. In kaj se mu je zdelo najtežje? »Slalom vožnja se je izkazala za pravi izziv, predvsem pa vožnja v klanec na spolzki podlagi in parkiranje. Mislim, da sem pri tej nalogi tudi izgubil največ točk,« je dejal. In se pošalil, da so sicer ceste v Prekmurju dokaj ravne, medtem ko so v Prlekiji med vinogradi precej bolj zavite.

Da je to brez dvoma koristna izkušnja, je menil tudi 19-letni Mariborčan Uroš Zagoranski, ki pa je za najtežjo nalogo ocenil manevriranje s prikolico, ki zahteva kar precej spretnosti. Podobnega mnenja je bil Jan Balažic iz Šoštanja, ki se na cesti, na srečo, še ni znašel v kakšni nevarni situaciji.

Da so tovrstni izzivi brez dvoma mladim voznikom v pomoč na cesti, je poudaril predsednik AMZS Anton Breznikar. »Upam, da se to tudi že pozna pri naši varnosti, saj je bila lanska statistika dokaj spodbudna. A to nas ne sme uspavati. Zavedati se moramo, da je vsaka prometna nesreča povezana z obrazom, upanjem in sanjami tistega, ki je bil v njej udeležen. Sploh če se je končala tragično. A veliko število udeležencev kaže na to, da mladim ni vseeno, kaj se dogaja na naših cestah,« je dejal Breznikar. Policist Matjaž Leskovar pa je izrazil upanje, da prikazanega znanja nikoli ne bodo potrebovali, če pa že, naj ga uporabijo koristno. »Naša vizija je nič mrtvih in nič hudo telesno poškodovanih,« je še dodal. Pri AMZS upajo, da bodo ti mladi tudi v praksi ambasadorji varne vožnje in bodo pomagali izboljšati vozniško in tehnično kulturo tako med mladimi kot starejšimi vozniki.