V tujini, kjer so takšne oddaje zelo priljubljene, ugotavljajo, da se je število poškodb ravno na račun slednjih povečalo. V avstralski bolnišnici Princess Alexandra v Brisbaneu so začeli celo enoletni raziskovalni projekt: z anketiranjem poškodovancev preučujejo povezavo med televizijskimi oddajami o prenovi domov in poškodbami – ali so se nemara zgodile zaradi gledanja šovov tipa Ekstremna preobrazba. Paciente sprašujejo, kaj je povzročilo nesrečo, kje so dobili orodje, ali so poučeni, kako ga je treba uporabljati, in ali so upoštevali varnostna priporočila. In če mislite, da gre za majhne rane, ki potrebujejo le nekaj šivov, se motite: eden od udeležencev raziskave si je med domačimi deli z električno žago odrezal štiri prste!

»Televizijski učinek«

Takšne domače katastrofe se ne dogajajo zgolj v Avstraliji. Raziskava ameriškega nacionalnega varnostnega sveta Itasca je razkrila, da je kar 26 odstotkov lastnikov domov ali njihovih družinskih članov, ki so se prenove lotili v lastni režiji, pri tem utrpelo poškodbe. Poznavalci to problematiko označujejo kot »televizijski učinek«. Voditelji oddaj o prenovi doma so nedvomno usposobljeni za takšna dela, kar lahko pri gledalcih ustvari napačen občutek, da so projekti lahki. Z nekaj svetlimi izjemami voditelji zmanjšujejo, poenostavljajo ali celo lažejo o kompleksnosti in nevarnosti obnovitvenih del. Mnogi sicer mislijo, da je za poškodbe krivo nepravilno delujoče težko orodje, vendar je zanje večinoma krivo neupoštevanje varnostnih ukrepov.

Kako zmanjšati nevarnosti

Preden se lotite kakršnih koli del v lastni režiji, vsekakor upoštevajte nekaj varnostnih priporočil. Najprej dodobra spoznajte električno orodje in se poučite o varni rabi. Vedno uporabite zaščitno opremo, kot so očala in rokavice. Upoštevajte svoje meje in sami sebi priznajte, da nekaterih del zaradi neizkušenosti pač ne morete opraviti sami. S težkim orodjem je samo ena napaka dovolj za katastrofalno poškodbo. Če je orodje nekaj let neuporabljeno čakalo v garaži, preverite njegovo delovanje in ga po potrebi dajte v servis. Poleg tega ponovno preučite navodila za uporabo, ki ste jih bržkone že pozabili. In ne nazadnje, vzemite vse, kar vidite v televizijskih oddajah o prenovi z zdravo dozo dvoma. Zasnovane so tako, da je ves postopek videti enostaven, v resničnem življenju pa še zdaleč ni tako.