Če ste med tistimi, ki pozabljate na hrano v hladilniku, dokler ni že povsem neuporabna in celo smrdljiva, le preberite naslednje vrstice. Nasveti za ureditev v hladilniku vam bodo pomagali shranjena živila najti hitreje, obenem pa jih boste zmetali stran manj in morda celo jedli bolj zdravo.

Osnovna stvar je čiščenje hladilnika

Najbolje je, da se čiščenja hladilnika lotimo dan prej, preden se odpravimo po nakupih špecerije. Takrat je največkrat najbolj prazen, zato z le malo truda preiščemo na pol prazne posodice s hrano in pokvarjena živila zavržemo. Preostane nam le še, da pobrišemo police. Hladilnik izpraznimo in hrano začasno postavimo na kuhinjski pult ali pa jo, če jo je malo, zložimo na eno samo polico. Notranjost aparata popršimo z mešanico belega kisa in vode v razmerju 1 proti 10 in jo dobro obrišemo.

Nato sledi razvrščanje in pospravljanje

Razvrstimo živila, ki sodijo skupaj, v skupine, da jih lažje najdemo – denimo majonezo, kečap, solatno omako … Tako vam ni treba vedno znova odpirati nove tube ali steklenke, ker tiste na pol prazne nikakor ne uspemo najti. Če radi jeste sendviče, postavite sestavine zanje v hladilnik skupaj, recimo sir, salamo, vložene kumarice. Tako si lahko hitro pripravite malico in živila postavite nazaj v enaki skupini za naslednjič. Pa še videti je lepo urejeno!

Pripomočki za dobro organizacijo

Če v hladilniku potrebujete več prostora, lahko vanj vedno dodate še eno polico ali pa poiščete posodice za razvrščanje, ki kar najbolje izkoristijo razpoložljivi prostor. V steklenih ali plastičnih posodicah, ki jih lahko za večjo preglednost opremite z napisi, lahko shranjujete sir, meso in mesne izdelke, jogurte, zelenjavo in sadje (če vaš hladilnik nima posebnega hladilnega predala zanju) in še kaj. Dobijo se tudi držala za steklenice in pločevinke. Ni nujno, da so shranjevalne škatle izdelane posebej za hladilnik; uporabite lahko plastično škatlo s predalčki, ki je sicer namenjena za shranjevanje pisarniških pripomočkov. Naj bo le dovolj nizka, da gre v hladilnik.

Kako ohraniti hladilnik čist

Ko so živila v hladilniku razvrščena, je izziv, kako v njem vzdrževati red. Največji problem, ki nam običajno pokvari ta načrt, so ostanki. Najbolje je ubrati takšno strategijo, da jih pojemo za malico ali pa jih uporabimo za pripravo drugih jedi, na primer juh ali enolončnic. Tako prihranimo čas in denar, pa še hrane nam ni treba metati proč. Če pa se nam vendarle zgodi, da ostanki dalj časa, kot bi bilo zdravo, ostanejo v hladilniku, jih le zavrzite – vašemu hladilniku (in vaši družini) bo to v večjo korist.