Nemški borzni indeks je v zadnjih dveh mesecih pridobil predvsem zaradi popuščanja napetosti med EU in ZDA glede trgovinskih vojn. Na tem mestu bi morda lahko pričakovali kratkoročno omilitev rasti, če ne celo manjšo vmesno korekcijo, saj so bili včeraj objavljeni makroekonomski podatki za Nemčijo in Evropo sicer pozitivni, vendar vseeno nekoliko pod tržnimi pričakovanji. Ob tem je morda še najbolje izpostaviti podatke o evropski in nemški rasti proizvodnje (manufacturing PMI), ki sicer pričajo, da se tako evropske kakor nemške proizvodne zmogljivosti širijo, vendar manj, kot je bilo sprva pričakovano. Če k temu dodamo še dejstvo, da se bliža 1. junij, ko naj bi Bela hiša dokončno določila stanje glede trgovinskih razmerij med EU in ZDA, lahko pričakujemo nekoliko večjo stopnjo nihajnosti nemškega indeksa, če ne celo vmesno korekcijo. Kar se rasti indeksa DAX na daljši rok tiče, pa bo znižanje tečaja evra v primerjavi z dolarjem v mesecu maju, ki je za mnoge sektorje eden najpomembnejših v poslovnem letu, najverjetneje imelo celo določen pozitiven učinek.

Zaradi omilitve protekcionistične dikcije v ameriški administraciji pa se je okrepil tudi dolar. Kot že omenjeno v preteklih tednih, je pričakovati nadaljevanje trenda krepitve dolarja oziroma nižanje tečaja evra v primerjavi z dolarjem vsaj do odločitve Bele hiše glede tarifnih razmerij med EU in ZDA, ki naj bi jo sprejeli do 1. junija. Tečaj evra v primerjavi z dolarjem se je v zadnjem tednu znižal za 0,25 odstotka oziroma za 5,25 odstotka od 18. aprila, odkar poteka izrazit trend krepitve moči dolarja.

Bikovsko razpoloženje pa je v zadnjem mesecu vladalo tudi na ljubljanskem borznem trgu. Indeks SBITOP, ki je že prebil nivo 900 točk in je na osemletnem vrhu, je predvsem zaradi aktivnosti z delnicami Gorenja pridobil približno 8 odstotkov. Poleg Gorenja, ki mu je tečaj v prvih treh tednih zrasel za 107,45 odstotka, so ta mesec veliko pridobile še praktično vse druge delnice prve kotacije: KD (+33,33 0dstotka), Intereuropa (+15), Telekom Slovenije (+8,92), Zavarovalnica Triglav (+8,25) in Pozavarovalnica SavaRe (+5,62). Napovedi nadaljevanja relativno visoke gospodarske rasti v Sloveniji in regiji za letošnje in prihodnje leto napovedujejo nadaljevanje ugodnih ravni prihodkov slovenskih podjetij, s tem pa povečevanje zanimanja po domačih vrednostnih papirjih tako med domačimi kot tujimi vlagatelji. Kot kaže, se je slovenski trg, ki zadnje čase deluje nekoliko podcenjeno, začel počasi prebujati.