Znižanje carin je dobra novica za tuje avtomobilske proizvajalce, za katere je Kitajska kot največji avtomobilski trg izjemnega pomena, poročajo tuje tiskovne agencije.

Napovedano znižanje sicer morda ne bo izpolnilo pričakovanj ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki bi želel izenačitev z ameriškimi carinami v višini 2,5 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajski predsednik Xi Jinping je aprila napovedal, da bo Kitajska do konca leta »znatno znižala« carine na avtomobile. Odločitev so naznanili kmalu po pogajanjih med podpredsednikom kitajske vlade Liu Hejem in ameriškim finančnim ministrom Stevenom Mnuchinom, v katerih sta strani dosegli dogovor, da se ne bosta zapletli v trgovinsko vojno.

Kitajska je nedavno napovedala tudi sprostitev omejitev tujega lastništva v avtomobilskem sektorju. Tuji proizvajalci lahko imajo trenutno na Kitajskem do 50-odstotni delež, zaradi česar morajo za proizvodnjo na Kitajskem ustanoviti skupna podjetja s kitajskimi družbami. Omejitev naj bi za proizvajalce vozil na alternativni pogon odpravili že letos, za proizvajalce gospodarskih vozil v letu 2020 in za proizvajalce osebnih avtomobilov v letu 2022, poroča AFP.