Podražitev tekočega zlata je povzročila rast cen delnic podjetij iz sektorja energetike. Če upoštevamo tudi izplačane dividende, je letošnja donosnost sektorja energetike najvišja med vsemi sektorji. Vendarle med energetskimi podjetji obstaja skupina podjetij, ki je občutno zaostala za celotnim sektorjem in je trenutno videti kot grdi raček v labodjem kraljestvu. To so podjetja, ki se ukvarjajo s hrambo in transportom nafte in plina.

Prej omenjeni zaostanek je mogoče celo nepričakovan, saj obseg proizvodnje nafte raste v ZDA in Kanadi. Večja proizvodnja nafte pomeni večje obsege tekočega zlata, ki jih je treba transportirati, to pa posledično višje prihodke podjetij, ki ponujajo storitve transportiranja nafte. Zakaj torej rast cen delnic podjetij iz podveje hrambe in transporta nafte in plina ne sledi rasti cen delnic drugih podjetij iz sektorja energetike? Razlogov je pravzaprav več. Prvič, delnice omenjenih podjetij so zanimive za nekatere vlagatelje predvsem zaradi visoke dividendne donosnosti, ki v obdobju rastočih obrestnih mer postaja manj privlačna. Drugič, v zadnjem času se je povečalo regulatorno tveganje. Zaradi posebnosti v organizacijski strukturi so bila nekatera podjetja upravičena do davčnih ugodnosti. S spremembami ameriške davčne zakonodaje bodo določene davčne ugodnosti ukinjene, obstaja celo verjetnost, da bodo morala nekatera podjetja vračati svojim strankam preveč zaračunan denar. Tretjič, nekateri vlagatelji niso zadovoljni z zapletenostjo organizacijskih struktur, ki sicer omogočajo izrabo davčnih ugodnosti, a hkrati povečujejo neučinkovitost in netransparentnost poslovanja.

V četrtek, 17. maja, sta dve podjetji iz podveje hrambe in transporta nafte in plina (Williams Cos. Inc. in Enbridge Inc.) sporočili, da bosta zmanjšali zapletenost svojih organizacijskih struktur. Čeprav je bila reakcija trga relativno mirna, je omenjena odločitev nedvomno pomemben dogodek. V kolikor bosta omenjeni podjetji pri tem dejansko uspešni, lahko v prihodnje pričakujemo podobno ravnanje celotne podveje naftne industrije.