Pablo Carreno Busta, enajsti igralec sveta na svetovni teniški lestvici, je končal uspešno pot najboljšega slovenskega igralca Aljaža Bedeneta v Rimu. Španec je bil boljši s 6:4, 6:7 (3), 6:2 ter dobil prvega od treh medsebojnih dvobojev. Bedene je igral dobro, hrabro in nepopustljivo, kar pa ni bilo dovolj za zmago nad razpoloženim tekmecem. Z uvrstitvijo med najboljših 16 si je Bedene priigral lepo generalko pred vrhuncem peščene sezone, ki bo prihodnji konec tedna v Parizu. Na igriščih Rolanda Garrosa se bo namreč 27. maja začel drugi letošnji turnir največje četverice. Teden dni prej se bodo začele kvalifikacije.

Carreno Busta je bolje odprl dvoboj ter povedel z 2:0, čeprav je v prvi servisni igri storil dve dvojni napaki, Bedene pa v naslednji dva asa. Ljubljančan se je uspešno pobral ter rezultat izenačil na 2:2. Španec je dobil naslednje tri igre, Bedene pa se je še enkrat vrnil v igro, ko je drugič v nizu odvzel servis tekmecu ter znižal rezultat na 4:5. Pritiska Bedene ni zdržal in je po 54 minutah boja izgubil servis in niz. V drugem nizu je do vodstva s 5:0 za Španca potekal enosmerni promet. Ko je kazalo, da najvišje uvrščeni igralec na svetovni lestvici ne verjame več vase, je »pičil« v najbolj nepričakovanem trenutku. Tekmecu je dvakrat odvzel servis, znižal na 4:5, potem pa na svoj začetni udarec rešil dve zaključni žogici ter izenačil na 5:5. Šele pri vodstvu Španca s 6:5 v drugem nizu je Bedene prvič preprečil, da Carreno Busta ni dobil več kot eno igro v nizu, ter izenačil na 6:6. V podaljšani igri je bil Bedene odločnejši in boljši ter jo dobil s 7:3.

Psihološke prednosti Bedene ni izkoristil, saj je Carreno Busta znova bolje odprl odločilni niz ter tretjič zapored povedel z 2:0. Španec je prednost povečeval in ni ponovil napake iz drugega niza, tako da je dvoboj mirno pripeljal do zaključka. Statistika ob koncu dvoboja je pokazala, da je Bedene dosegel 15 asov, a imel prvi servis le 54-odstoten, kar je bilo premalo za vnovičen uspeh proti precej bolj uveljavljenemu tekmecu.

Italijansko javnost v Rimu navdušuje Fabio Fognini. Na najmočnejšem teniškem turnirju sezone v Italiji se je uvrstil v četrtfinale, na zmagoviti poti pa je predvčerajšnjim premagal tudi Avstrijca Dominica Thiema.