Žarko Kalinić, osumljen tihotapljena prepovedanih drog in domnevni glavni organizator mednarodne tihotapske mreže, je na celjsko sodišče prišel s prostosti, saj mu je celjsko višje sodišče aprila letos, tako kot še za pet obtoženih tihotapljenja drog po Evropi, odpravilo pripor, ker okrožnemu sodišču predobravnavnih narokov ni uspelo opraviti vse od novembra 2016.

Poleg njega je morala zato uprava zaporov aprila izpustiti iz pripora še Nedžada Lužića, Branimirja Stokućo, Petra Šolajo, Branka Peklaja in Milana Nikića, ukrep, da se mora vsak dan javiti policijski postaji, so odpravili za Draga Šolajo, hišni pripor pa za Gorana Oberča, prav tako obtožena sodelovanja pri tihotapljenju drog po Evropi. Na sodišču bodo zdaj za vse osumljene opravili ločene predobravnavne naroke.

Kalinić, ki je prišel na sodišče prvi, je krivdo po obtožnici zanikal. Povedal je tudi, da je trenutno več v Bosni kot Sloveniji, saj ima tam firmo Progres logistika, a je sodnici Ingrid Lešnik obljubil, da se bo odzival na vabila sodišča, svojo odvetnico Kajo Dosedla pa pooblastil, da mu lahko, če ne bi mogel priti na sodišče, sodijo tudi v odsotnosti. »Nisem vedel, da se Oberč in drugi ukvarjajo s preprodajo prepovedanih drog. Mi smo se samo veliko družili, šli vsak dan na pijačo ali pico, vseh navedenih v obtožnici pa niti ne poznam,« je dejal sodnici. Nato je besedo prevzela njegova zagovornica, ki je na 20 straneh popisala predloge za izločitev dokazov in poudarila, da sodne odredbe za hišne preiskave in prikrite preiskovalne ukrepe niso bile dovolj utemeljene. In še, da so tudi finski varnostni organi izvedli prikrite preiskovalne ukrepe, ki jih obramba šteje za nezakonite. Na drugi strani je specializirani državni tožilec Izidor Rojs poudaril, da so vsi dokazi pridobljeni zakonito in da obramba zanemarja dejstvo, da so združbi v predkazenskem postopku zasegli 875 kilogramov prepovedanih drog. Nepotreben pa se mu zdi, med drugim, tudi predlog obrambe, da bi moralo sodišče angažirati izvedenca za analizo glasu, ki bi ovrgel ali potrdil, da je glas v prisluhih res Kalinićev, saj da je ta na posnetkih jasno razpoznaven. Sojenje Kaliniću se bo začelo šele novembra, saj mora sodišče do takrat odločiti o vseh predlogih za izločitev in pritožbah, vmes so tudi še sodne počitnice. In tako bo tudi s preostalimi, ki jim bodo sodili ločeno.

V zaključni akciji osumljene vozili v Celje

Spomnimo, da so koprski kriminalisti v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi novembra 2016 izvedli zaključno akcijo, v kateri so aretirali več osumljencev oziroma članov organizirane mednarodne kriminalne združbe, ki je skrbela za transport prepovedanih drog v več evropskih državah. Vse pa so na zaslišanje vozili k preiskovalnemu sodniku na celjsko okrožno sodišče. V preiskavi, poimenovani  Viking 2016, so deset osumljencev prijeli v Sloveniji. Med njimi so bili tako slovenski državljani kot državljani Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, na Nizozemskem pa so aretirali še tri državljane Nizozemske ter Bosne in Hercegovine. Skupaj so jim zasegli 875 kilogramov prepovedanih drog, od tega 216 kilogramov hašiša, 38 kilogramov kokaina, 45 kilogramov heroina, 123 kilogramov amfetamina in 453 kilogramov kanabisa. Na celjsko okrožno sodišče so koprski kriminalisti podali kazenske ovadbe zoper skupno 19 osumljencev, med katerimi je bil eden še mladoleten, sumijo pa jih storitve 14 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami v hudodelski združbi.