Boston Dynamics, podjetje, ki je bilo nekoč del Googlovega razvojnega oddelka Google X, je napovedalo prodajo novega brezglavega robota SpotMini, ki bo stekla prihodnje leto, navaja Guardian.

Na konferenci robotike v Kaliforniji je predstavnik podjetja Marc Raibert povedal, da je robot trenutno v predprodukciji. Načrt podjetja pa je, da bo nakup SpotMini možen že v sredini leta 2019.

Robot je videti malo »čuden«, kot pravi Raibert. Tehta 30 kilogramov in pred ponovnim polnjenjem lahko deluje 90 minut. Na voljo ima dve funkciji: upravljalec ga lahko vodi pol-samostojno ali pa je povsem samostojen, kar mu omogočajo številne kamere.

Glavni namen razvijalcev projekta SpotMini je bil razvoj robota, ki bo lahko dostopal do pisarn ali drugih dostopnih prostorov, namenjenih poslovanju, v skrajnem primeru pa bi robota lahko uporabljali tudi doma, še navaja Guardian.

Zmogljivosti SpotMinija

Robot je v osnovi velika hitro snemljiva baterija na štirih nogah. Na spredaj ima stereo kamere, dodatne kamere ima še ob strani in »zadnjici«. Osnovni model je moč tudi nadgraditi s številnimi dodatki. Najbolj priročna in napredna je artikulirana roka, ki lahko opravlja različna opravila.

SpotMini je nadgradnja dosedanjih robotov, ki so se povečini premikali s kolesi. Prav noge so največja pridobitev robota, saj so pri podjetju strmeli k temu, da robot lahko dostopa na vsa mesta. V svojem sistemu ima tudi različne aplikacije, ki mu omogočajo hojo po stopnicah. S pomočjo vgrajenih kamer se je robot sposoben prilagajati na vselej nove prostore, še navaja Guardian.