Dnevnik trinajstletne židovske deklice Ane Frank je znan po svetu, odkar ga je njen oče objavil leta 1947, le dve leti po njeni smrti v nacističnem kampu. Včeraj pa so v Hiši Ane Frank – muzeju, ki stoji v Amsterdamu – predstavili dve novi strani Aninega dnevnika, ki sta bili do sedaj še neznani in neberljivi. Strani sta bili prekriti z gumiranim rjavim papirjem in tako skriti, verjetno zato, da razmišljanj o spolnosti ne bi odkrili njeni starši.

Raziskovalci pa so jih uspeli prebrati s pomočjo novih tehnik fotografiranja. Zapisi nosijo datum 28. september 1942, kar ni dolgo zatem, ko se je Ana začela skrivati pred takratnimi oblastmi. »To uničeno stran bom uporabila za umazane šale,« je zapisala na eni izmed strani, na kateri je še nekaj prečrtanih fraz in štiri »umazane« šale, ki jih je takrat poznala, poroča BBC. Zapisala je še nekaj vrstic o spolni vzgoji in prostituciji, za katero naj bi ji takrat povedal njen oče, ter razmišljala o tem, kako bi neznani osebi znala razložiti, kaj in kako je spolnost.

V muzeju razmišljali tudi o tem, ali skrite zapise sploh objaviti

Ronald Leopold iz Hiše Ane Frank, ki je nove ugotovitve predstavil, je pojasnil, da Ana piše o spolnosti kot vsak najstnik. »Kot vsak mladostnik je o tej temi radovedna,« je dejal. Razmišljanje deli tudi Frank van Vree, direktor Inštituta Niod, ki je pomagal razbrati vsebino s strani, fotografiranih pred dvema letoma. »Vsak, ki bo prebral odlomke, ki smo jih ravno odkrili, ne bo mogel skriti svojega nasmeška,« je povedal in dodal, da so »umazane šale nekaj običajnega pri odraščajočih otrocih in kažejo, da je bila Ana kljub vsemu le navadna deklica.«

V muzeju so razmišljali tudi o tem, ali zapise sploh objaviti, glede na to, da je jasno, da jih je Ana želela ohraniti skrite. Vendar so prišli do zaključka, da njen dnevnik, ki je kot dokument zaščiten v Unescovi svetovni dediščini, nosi posebno akademsko težo.

Hkrati so dodali, da ta dokument ne sme spremeniti našega dosedanjega videnja Ane. »V zadnjih desetletjih je Ana postala svetovni simbol holokavsta, Ana kot dekle pa je vse bolj zbledela v ozadje,« so zapisali v izjavi. »Ti – dobesedno – odkriti zapisi pa prinesejo radovedno in v mnogih pogledih nenavadno najstnico nazaj v ospredje.«