Legenda pravi, da so palčki (ali škrati, kot se imenujejo v nekaterih državah) varuhi podzemnih bogastev, prav tako vrtov. Premikajo se pod površino zemlje, a če ujamejo sončni zrak, se spremenijo v kamen. Tako se je rodil prvi vrtni pritlikavec, ki čez noč oživi in poskrbi za vrt ter prinaša srečo lastniku. Seveda so zgodbe zgodbe, resničnost pa je nekaj drugega, zato lahko povemo le, da so ti simpatični škratje postali vrtni okras že v času renesanse.

V Nemčiji živi in dela 25 milijonov palčkov

Čeprav danes proizvodnja palčkov poteka predvsem na Kitajskem in Poljskem, so bili od nekdaj najbolj cenjeni ti, ki so jih izdelovali v švicarskem Brienzu, v Nemčiji pa v Dresdnu in Gräfenrodi. Najbolj cenjene je izdelal mojster Philip Griebel, ki je začel z živalmi iz terakote, a ko je slišal krajevni mit o dobrodelnih škratih, ki ponoči delajo na vrtu, je naredil več kopij bradatih kapic rumenih obrazov. Morda je prav zato njihova priljubljenost najbolj izrazita v nemško govorečih državah in v Skandinaviji, ocenjeno pa je, da samo v Nemčiji živi in dela približno 25 milijonov škratov.

Palčki iz pravljic in risank

Najbolj znani palčki so seveda tisti, ki smo jih spoznali iz pravljice o Sneguljčici. Živijo globoko v gozdu, imajo vsak svoje ime, vsak svoj značaj, ki je edinstven, zabaven. Ponavadi imajo palčki otroško nežen obraz in dolgo sivo brado. Poleg veselega obraza so nujne tudi skrivnostne, lesketajoče se oči in seveda rdeča zašiljena kapa, ki mora obvezno stati pokonci.

»Klasični« nanologi (nanologija je veda o vrtnih palčkih) so enotnega mnenja, da so pravi palčki le moškega spola. Da je zadeva še skrivnostnejša, so prepričani, da palčki vse življenje iščejo svojo »palčico«. Moderne figure palčkov pa seveda vključujejo tudi njihove spremljevalke, gospe in gospodične »palčice«. Pa seveda kipce nagajivih palčkov, ki jim kukajo pod krila. In potem so tu še palčki na motorjih, s pivom v roki, s spuščenimi hlačami in podobno. Zelo pestra, morda na trenutke tudi precej bizarna, je tudi ponudba palčkov v spletnih trgovinah.