Novost je logična nadgradnja že uveljavljene palete električnih naprav za delavnico in vrt. V tem mesecu bodo na police poslali prve akumulatorske naprave (kosilnico in večfunkcijsko orodje), proti koncu leta pa se bo paleta širila z drugimi napravami (verižno žago, škarjami za živo mejo in pihalnikom). Na preizkusu smo imeli baterijsko kosilnico LMEm 4660 Li-Power in večfunkcijsko napravo z oznako REM POWER BCEm 560 Li-Power, na katero lahko priklopimo koso z rezilom ali nitko, žago za obžagovanje vej in škarje za živo mejo. Napravi uporabljata različne akumulatorje, ki niso izmenljivi. Baterije napovedanega pihalnika bodo izmenljive s tistimi v vrtni kosilnici, s tisto iz večnamenskega orodja pa bomo lahko napajali škarje za živo mejo in verižno žago.

Vse v kompletu ob prvem nakupu

Večnamensko orodje BCEm 560 Li-Power je komplet motorja in treh oziroma štirih nastavkov. Z nakupom dobimo vse – motor, polnilnik in baterijo ter nastavek z rezalno glavo z najlonsko nitjo, trikrako rezilo, priključek s škarjami za živo mejo in priključek z manjšo žago za obrezovanje drevja. Priključke pritrdimo z enostavnim vijakom, za pravilno pozicijo pa poskrbi dodaten zatič. Vijak ima večji dvokraki ročaj, ki ga lahko zanesljivo primemo v dlan in trdno privijemo, žal pa na priključku ni označena lega luknje za zatič, kar bi poenostavilo pritrjevanje.

Večfunkcijska orodja – najbolj prenosne naprave

Primarni namen večfunkcijskega orodja je nadomeščanje več naprav z eno. A kupcem pomembna prednost je tudi možnost razstavljanja orodja na dva dela, kar omogoča enostavnejši transport in zahteva manj prostora za shranjevanje. Žaga in motor z baterijo merita približno 100 cm, kosa z nitko 90 cm, škarje s 43-centimetrskim rezilom pa so v zloženem stanju dolge 83 centimetrov. Ko na vikendu potrebujemo orodje, ga lahko brez posebnih ovir prevažamo v še tako majhnem avtomobilu. Zaradi elektromotorja v vozilu tudi ni neprijetnega vonja po gorivu, kar se pozna tudi med delom, saj okolice in samega sebe ne obremenjujemo z emisijami.

Vzdrževanja manj, a ga ne smemo zanemariti

Električni motorji so zaprti sistemi, ki ne zahtevajo vzdrževanja. To ne pomeni, da lahko na skrb za napravo popolnoma pozabimo, saj moramo kljub temu skrbeti za dobro stanje rezalnih garnitur in mesta za namestitev priključka. To mora biti podmazano in zaščiteno pred umazanijo in prahom, zato med transportom ali shranjevanjem orodja na konec obvezno pritrdimo priloženo gumijasto kapico. Na priključkih je najpomembnejše čiščenje. Z odstranjevanjem prahu, žaganja in pokošene trave bomo najlažje poskrbeli za dolgo življenjsko dobo vsakega nastavka, seveda pa opozorimo še na nekaj posebnosti – žagino verigo moramo redno brusiti in skrbeti za traven olja za podmazovanje, naoljiti moramo tudi škarje za živo mejo. Pozimi akumulatorje shranimo na toplem, v primeru večmesečne neuporabe pa jih občasno napolnimo.

Vedno na voljo za občasno delo

Večnamensko orodje lahko nadomesti več posameznih orodij, a možnost menjave priključkov ima tudi svoje omejitve. Dvodelna os je obremenjena drugače kot pri običajnih napravah, drugače se prenašajo moč in vibracije. Pri preizkušenem orodju se te najbolj občutijo pri košnji z nitjo, manj opazne so pri žagi ali škarjah za živo mejo. Izmenljiva orodja imajo jasne prednosti, a tudi nekatere slabosti, ki ob smiselni uporabi ne pridejo preveč do izraza. To pomeni občasno zaključno košnjo robov, obrezovanje grma ali dveh, urejanje manjšega sadovnjaka. Tam bodo takšne naprave v koristno pomoč, saj bodo omejitve ostale skrite, prednosti pa bodo prišle do izraza.