Italijanski stranki Liga in Gibanje petih zvezd sta se po usklajevanju koalicijske pogodbe danes na srečanju v Milanu očitno dogovorili tudi glede glavnega odprtega vprašanja: kdo bo bodoči italijanski premier. Tako vsaj navajajo viri v Gibanju, katerega voditelj Luigi Di Maio je dejal, da bo to politična oseba, torej ne morda akademik ali nestrankarski tehnokrat, kot se je ugibalo.

Vodja Lige Matteo Salvini pa je na vprašanje, ali bosta stranki predlagali več imen, odvrnil negativno. Če to drži, se torej ne bo uresničil scenarij, po katerem bi Di Maio in Salvini na čelu vlade preživela vsak po pol mandata. Oba namreč vztrajata, da si sama zaslužita premiersko mesto – Di Maio, ker je njegova stranka na volitvah 4. marca dobila največ glasov, Salvini pa, ker je njegova stranka dobila največ glasov od štirih strank zmagovite desnosredinske koalicije.

Mattarella opozarja mlada politika

Kdo bi novi premier lahko bil, sinoči niso sporočili. Predsednik države, 76-letni Sergio Mattarella, ki sta mu prvaka obeh strank danes poročala o napredku pogajanj, pa ju je opozoril, da ima on zadnjo besedo pri imenovanja mandatarja in da ni dolžan sprejeti njunega priporočila. Tega ne gre spregledati zato, ker Mattarella zagovarja politiko vzdrževanja zdravih javnih financ in ni naklonjen negativni nastrojenosti do Evropske unije.

To pa je v nasprotju s številnimi obljubami Gibanja in Lige v predvolilnem obdobju, očitno pa tudi s programskimi izhodišči koalicije, ki jih v teh dneh usklajujeta 45-letni Salvini in 31-letni Di Maio. Govori se o vrsti ukrepov, ki bi znatno povečali proračunsko luknjo oziroma italijanski javni dolg. Ta znaša 130 odstotkov BDP in je največji v evrskem območju za grškim. Ena osrednjih obljub je odprava nepriljubljene pokojninske reforme iz leta 2011, ki je upokojitveno starost dvignila s 65 na 67 let, to pa bi prineslo petnajst milijard evrov primanjkljaja. Stranki sta obljubljali tudi nižanje davkov za podjetja in posameznike, povečanje izdatkov za socialo in enotno davčno stopnjo. V osnutek naj bi zapisali tudi pospešitev postopkov za izgon nezakonitih priseljencev, zavzemanje za ponovna pogajanja o sporazumih EU ter nasprotovanje sankcijam proti Rusiji, s katero ima italijanska desnica tradicionalno dobre odnose.

Dobra vest za Di Maia in Salvinija je tudi današnje sporočilo stranke Bratje Italije iz desnosredinske koalicije. Ta je danes sporočila, da bi lahko podprla vlado Gibanja in Lige. To bi slednjima pomagalo zlasti v senatu, kjer imata tesno večino, Bratje Italije pa osemnajst sedežev.

Berlusconi se je rešil prepovedi

In tudi šef druge najmočnejše stranke desnosredinske koalicije Naprej Italija Silvio Berlusconi je prejšnji teden dočakal dobro novico: sodišče mu je umaknilo prepoved opravljanja javnih funkcij. Berlusconi je bil leta 2013 obsojen zaradi davčnih poneverb in takrat je dobil tudi šestletno prepoved opravljanja javnih funkcij, ki pa so mu jo zdaj skrajšali zaradi lepšega obnašanja.

Vendarle je odločitev morda le prišla nekoliko prepozno. Prav Berlusconi je namreč Salviniju dal blagoslov za pogajanja z Di Maiem, potem ko je slednji vztrajal, da Berlusconija zaradi vseh njegovih preteklih škandalov noče v vladi, Salvini pa ni hotel na lastno pest prekiniti pred volitvami sklenjenega zavezništva z Berlusconijem. Slednji je potem dejal, da ga ne moti, če Salvini sestavlja vlado z Gibanjem in da z Ligo ostaja povezan na lokalni ravni. Kakšno obljubo je premeteni 81-letnik v zameno morda dobil od Salvinija, ni znano, govori pa se o vplivu na izbiro ministrov.