Na peti dirki letošnje sezone formule 1 v Barceloni je prepričljivo zmagal Lewis Hamilton, drugi je bil njegov ekipni tovariš pri Mercedesu Valtteri Bottas, tretji pa dirkač Red Bulla Max Verstappen. Ferrari je uvrstitev na stopničke zapravil z enim dodatnim postankom v boksih za Sebastiana Vettla.

Mnogi so pričakovali precej bolj vroč dvoboj Mercedesa in Ferrarija, a je imel Hamilton od starta do cilja vse niti dirke v svojih rokah. »To je bila odlična dirka, občutki v dirkalniku so bili prvič v tej sezoni res dobri. Ta zmaga je za nas zelo pomembna, saj smo to pot slavili s prvim in drugim mestom. Vse je bilo le posledica našega trdega dela,« je po dirki zadovoljen ugotavljal Lewis Hamilton. Na očitke, da je Pirelli posebej za to dirko (in za dirki v Franciji in Veliki Britaniji) pripravil pnevmatike z 0,4 milimetra tanjšo tekalno površino, odgovoril: »Ne vem, zakaj bi nam Pirelli kakor koli pomagal, saj smo vsi imeli na testiranjih enake težave z mehurjenjem.«

Valtteri Bottas si je malce otežil delo ko je na startu dovolil, da ga je prehitel Sebastian Vettel, v nadaljevanju pa je izkoristil Ferrarijeve težave s pnevmatikami, ki so prisilile Vettla v še en postanek v boksih. Tretje mesto je šlo Maxu Verstappnu, ki si je ob sicer zelo solidni vožnji privoščil manjšo napako in »odbrusil« sprednje krilce na kolesu tekmeca, a k sreči ta poškodba ni imela večjega vpliva na obnašanje dirkalnika. »Videti je veliko bolj hudo, kot je bilo v resnici. Imel sem malo sreče z Raikkonenovim odstopom in Vettlovim še enim postankom.« Ferrari to pot res ni imel sreče, Kimi Raikkonen je moral odstopiti zaradi tehničnih težav, Sebastian Vettel pa je le stežka držal korak z vodilnimi. Ko so se mu začele pojavljati težave s sprednjo levo pnevmatiko, so ga v ekipi poklicali še na en postanek, kar ga je vrglo na četrto mesto. Teh težav Ferrarija so se zavedali tudi pri Mercedesu, ki so malce s strahom spremljali obnašanje pnevmatik na obeh svojih dirkalnikih, ki pa se potem tudi zaradi menjav le niso pojavile.

Dirka se je sicer začela s trčenjem treh dirkačev, skozi celotno dirko je tudi malce grozil dež, a na koncu se je za Mercedes vse razpletlo naravnost sanjsko. Naslednja dirka bo čez 14 dni v Monaku.