Predstavnik študentskega protestnega gibanja 19. april Victor Cuadras je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil napad na zasedeno univerzo in dodal, da so napadalci ubili najmanj enega študenta, 11 pa jih je ranjenih. Domnevajo, da je napadalce na univerzo poslala vlada. V času napada je bilo na politehnični univerzi na severu prestolnice okoli 80 študentov.

Policija ali druge oblasti se zaenkrat še niso odzvale na napad.

V Nikaragvi so se sredi aprila začeli množični protesti proti Ortegi in njegovi sporni reformi, v okviru katere je uvedel petodstotno znižanje pokojnin, delavci in delodajalci pa bi v pokojninsko blagajno morali prispevati več. Čeprav je predsednik reformo umaknil, so protestniki še naprej zahtevali odstop Ortege in njegove soproge, podpredsednice Rosario Murillo.

Napadalci v civilnih oblačilih so imeli pri sebi različno orožje. Študenti verjamejo, da so bili napadalci člani sandinistične mladine ali policije. Ranjene, med njimi študente in domačine, so prepeljali v zasebne bolnišnice.

V četrtek na protestu tudi matere in babice

Vlada v Nikaragvi je medtem v četrtek sporočila, da je pripravljena na dialog s civilnimi organizacijami, pri tem pa bi kot posrednika vključili katoliško cerkev, ta mora sedaj imenovati posrednike. Murillova je sicer dodala, da ni še jasno, ali bo na pogovorih sodelovala tudi opozicija.

Proteste v srednjeameriški državi so večinoma vodili študenti, v četrtek pa so se na protestnem shodu v prestolnici zbrale tudi matere in babice, ki so pozivale k preiskavi umorov študentov med protesti. Po podatkih zagovornikov človekovih pravic je v nasilnih protestih od sredine aprila življenje izgubilo več kot 60 ljudi. Vlada je sicer potrdila le deset mrtvih.

Ortega je vodil državo že po sandinistični revoluciji od leta 1985 do 1990, nato pa ponovno od leta 2007. V zadnjih letih se je umaknil od svojih socialističnih idealov in zagovarja bolj neoliberalno gospodarstvo. Kritiki mu očitajo, da želi na vrhu države okrepiti svojo družino ter da zlorablja sredstva, ki naj bi jih preko različnih kanalov zagotavljal svoji družini.

72-letni levičar Ortega, bivši vodja sandinističnih upornikov, vlada skupaj s svojo ženo, podpredsednico Rosario Murillo. Pomembne položaje v tej srednjeameriški republiki zaseda tudi njunih sedem otrok, ki delujejo tako v politiki kot gospodarstvu in medijih.