Na tretjem v nizu večjih protestov, ki se od volitev naprej odvijajo pod geslom Mi smo večina, se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zbralo okrog 20.000 protestnikov. Govorniki so pozivali k novi izgradnji opozicije. Menijo, da bi se lahko ta končno zbudila in na lokalnih volitvah prihodnje leto proti kandidatom Fidesza nastopila s skupnim kandidatom.

»Potrebujemo skupno zgodbo proti Orbanovi sovražni politiki,« je dejal Balasz Gulyas, eden od organizatorjev protestov. Še en govornik Viktor Gyetvai je zatrdil, da ni Orban »niti kristjan niti demokrat«, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Fidesz je na volitvah 8. aprila osvojil kar 49 odstotkov glasov in si tako v parlamentu znova zagotovil dvotretjinsko večino. Njegov najbližji zasledovalec, nacionalistična stranka Jobbik je prejela 20 odstotkov glasov.

Protestniki trdijo, da gre prepričljivo zmago Orbana pripisati zlasti obsežni proti priseljevanju usmerjeni propagandi vlade pa tudi nepravičnemu volilnemu sistemu, po katerem bi lahko Fidesz premagala le enotna opozicijska fronta.

Volilna udeležba je bila sicer kar 69-odstotna in kot je v nagovoru na ustanovnem zasedanju parlamenta v torek dejal predsednik države Janos Ader, legitimnost volitev ni pod vprašajem. Ader je tudi podelil mandat za vnovično sestavo vlade Orbanu, ki naj bi ga na položaj izvolili v četrtek. Že v torek so poslanci na položaj predsednika parlamenta znova izvolili Laszla Köverja.