Odstopljeni predsednik vlade je potarnal, kako sta znala unovčiti izkušnje in polnokrvnost takratna partnerja v koaliciji. Kot relativno neizkušeni politik preprosto ni mogel parirati mačkoma, ki sta vedno znala pasti na noge. Kajti izkušnje in polnokrvnost se odražajo v bliskoviti zaznavi, od kod veter piha. V politiki to pomeni, da takoj veš, od kod prihaja denar in kakšna je cena tega denarja. Tega naj ne bi vedel tudi novi obraz Marjan Šarec.

Tudi predsednik Borut Pahor je dokazal svojo polnokrvnost in je dostojen član družbe Karla Erjavca in Janeza Janše. Bivši predsednik Danilo Türk je svojo neizkušenost in nepolnokrvnost plačal z izgubo predsedniške funkcije. Zato ni niti najmanj čudno oziroma je celo korektno, da nas opozarjajo pred politiki, ki teh kvalitet nimajo.

Če pa pomislim, kam so nas izkušeni in polnokrvni politiki pripeljali, bi vseeno stavil na nove obraze. Svetoval bi jim samo, da teh v koalicijo ne vabijo. Četudi nas znajo razočarati kot Miro Cerar, moramo vztrajati. Toliko časa, dokler se končno ne rodi pravi predsednik. Ni hudič, da bi se v tem stoletju našel pravi.

Sta se pa mačka Erjavec in Židan, zanesljivo pa to ve tudi Janša, v intervjujih kljub izkušnjam le izdala. Povedala sta namreč, da sta imela dobre programe in lepe želje, pa jim partnerji v koaliciji niso dovolili teh programov speljati. Če prevedem, v predvolilnem času lahko obljubljaš kar koli, saj te izkušeni in polnokrvni partnerji ne bodo pustili na cedilu in ti bodo po dogovoru onemogočali speljati svoje programe. Še posebej če ne bodo v interesu tistih, ki te politike sponzorirajo. Dokaz, da se tudi v tem smislu rojevajo celo večji talenti, kot je recimo Janez Janša, je bil objavljen celo na prvi strani Dnevnika. Tako naveza Kangler-Primc obljublja celo 3000 evrov za slovenske mame ob rojstvu otroka, Janša pa za upokojence obljublja samo 500 evrov božičnice.

Vsekakor pa je bila prisotnost Karla Erjavca v politiki večkrat tudi zabavna. Za dobro njega samega in tudi nas pa bi bilo morda vseeno bolje, če bi polnokrvnost vzdrževal bolj z igranjem tenisa in s sprehodi s psom.

Zdravko Petrič Kostanjevica na Krki