Vulkan je prebil Zemljino skorjo na desetih mestih in lava ponekod bruha do 70 metrov visoko, nato pa se razliva po okolici in uničuje naravo ter infrastrukturo. Med drugim je razpokalo več cest, sprožilo se je nekaj zemeljskih plazov. Poseben problem so tudi strupeni plini iz ognjenika.

Ameriška geološka služba je sporočila, da bo vulkan bruhal še nekaj časa. Geologi menijo, da se ne bo kmalu umiril in oblasti ne vedo, kdaj se bo lahko skoraj 2000 evakuiranih vrnilo na svoje domove. Za danes so napovedane nove evakuacije.

Več sto ljudi, ki so morali zapustiti domove, se je zateklo v posebne namestitve, ki so jih zanje pripravile oblasti, drugi so pri sorodnikih in prijateljih.

Prebivalci Havajev so se z naravno nesrečo sprijaznili, starejši pa jo pripisujejo boginji Pele. To je boginja vulkanov, ki po tradicionalnem izročilu stanuje v vulkanu Kilauea.

Kilauea občasno izbruhne od leta 1983 naprej. Tokratni izbruh so prejšnji ponedeljek napovedali potresi, nato so se začeli izbruhi lave. Bruhanje ognjenika so spremljali potresni sunki, najmočnejši med njimi v petek z magnitudo 6,9.