Glavni opozicijski voditelj Aleksej Navalni je demonstracije proti Vladimirju Putinu organiziral pod geslom »To ni naš car!«. Tisti, ki so si na glavo dali papirnato krono, pa so bili med prvimi aretiranimi. Policija je zlasti v Moskvi, kjer so ji pomagali tudi samooklicani kozaki in drugi nacionalisti, sobotne proteste zelo hitro razgnala. Vsega skupaj je po vsej Rusiji pridržala več kot tisoč protestnikov. Med priprtimi so bili mladoletniki in celo otroci, ki so jih nato hitro izročili staršem. Nekatere opozicijske aktiviste pa je, kot poroča britanski dnevnik The Guardian, policija pretepla.

Tik preden so ga prijeli, je 41-letnemu Navalnemu uspelo množici povedati tole: »Prisilili bomo oblasti, te sleparje in tatove, da bodo upoštevali milijone državljanov, ki niso glasovali za Putina.« Sicer so ga že v nedeljo zgodaj zjutraj izpustili iz pripora. »Zdi se, da so dobili ukaz: Ne ga pred prisego imeti za rešetkami,« je takoj zapisal na twitterju. V petek ga čaka sojenje. Ker naj bi oviral delo policije, ga lahko priprejo za 15 dni.

Kozaki nad študente

Pred sobotnimi protesti pa je Navalni na posnetku na spletu dejal: »Putin hoče upravljati z Rusijo kot s svojo osebno lastnino v interesu vseh svojih zaveznikov, sorodnikov in ozkega sloja vladajočih, ki so prevzeli oblast.« Protestniki po vsej Rusiji so tako nastopili proti temu, da je Putin že kar 18 let na oblasti, pa tudi proti korupciji in cenzuri spleta. Med drugim so vpili: »Putin je lopov!« in »Dol s carjem!«.

Protestnike so v Moskvi na Puškinovem trgu, kjer so imeli zborovanje, pretepali tudi nacionalisti, ki so organizirali protidemonstracije. Med temi so bili mnogi oblečeni kot kozaki, nekdaj udarna sila carjeve vojske. Eden je, kot piše pariški dnevnik Le Monde, z mobitelom snemal skupino študentov, ki so vzklikali: »Rusija bo svobodna!« Zlobno jim je dejal: »To bom dal na družbena omrežja, tako bodo vaši starši videli, kaj počnete!« Starejši kozak pa je mladim demonstrantom hotel narediti celo pridigo in jih povabiti na praznovanje dneva zmage nad nacizmom 9. maja. Kmalu je sledilo posredovanje policije, ki so ji kozaki pomagali pri aretacijah.

Nasilje Putinove policije dva dni pred njegovo inavguracijo in šest tednov pred svetovnim nogometnim prvenstvom se zdi toliko bolj nepotrebno, ker je šlo za majhne proteste, ki se še zdaleč ne morejo primerjati z demonstracijami na kijevskem trgu Majdan v začetku leta 2014 ali pa z nedavnimi protesti v Armeniji. Pa tudi ne z opozicijskim zborovanjem v Moskvi pred Putinovo inavguracijo leta 2012, ko je sodelovalo več deset tisoč ljudi in se spopadlo s policijo.