Drži, okolica hiše je še vedno vaša posest, toda ker je vsem na očeh, tudi sosedom ni vseeno, kaj z njo počnete. Naj vam nanizamo nekaj primerov, ko lahko pri sosedih z (ne)urejanjem vrta ali okolice hiše sprožite zgražanje ali celo jezo.

Sekanje dreves

Če nameravate posekati staro drevo na svojem zemljišču ali pa ste to morda že storili, vaši sosedje zagotovo ne bodo zadovoljni. Drevesa hladijo tako vašo posest kot posest sosedov, še posebno če hiše stojijo zelo skupaj. Poleg tega je soseska, ki jo krasijo in hladijo zrela drevesa, veliko lepša kot gola planjava. Zato pred sekanjem temeljito premislite in se dela lotite samo, če so drevesa tako močno napadli škodljivci, da jim ni več pomoči. Seveda pa poskrbite tudi za redno obrezovanje, če veje dreves segajo na sosedovo stran meje in so zaradi tega nejevoljni.

Košnja trave in pihanje listja

Zoprni zvok motorne kosilnice ob osmih zjutraj v soboto ali nedeljo ali neprijetno brnenje pihalnika listja ob neprimernem času, ko sosedje še spijo, je zagotovo razlog, da vaši odnosi s sosedi ne bodo tako zelo prijateljski. Razen če vstajajo že zelo zgodaj. Nekateri modeli vrtnih strojev lahko dosežejo tudi hrup v višini več kot sto decibelov, kar je dovolj za glavobol, da o hudi nejevolji niti ne govorimo. In ne gre samo za hrup – še posebno pihalniki poleg listja dvignejo v zrak tudi vrsto onesnaževalcev in alergenov, zaradi česar imajo zdravstvene težave ljudje, ki trpijo za alergijami. Rešitev? Pogovorite se s sosedi, kdaj je primerno opravljati bučna dela na vrtu. Navsezadnje slednja čakajo tudi njih, zato bi bilo morda najbolje, da se jih lotite istočasno.

Zaraščen in preraščen vrt

Ne ločite hortenzije od hibiskusa in vam to pravzaprav ni nič mar? Je obrezovanje dreves za vas pravi pekel? Če živite na območju, ki je oddaljeno od drugih hiš, nihče ne bo opazil, da ste svoj vrt zapustili. Če pa živite v strnjenem naselju, vas bodo sosedje prav gotovo začeli kmalu opravljati, češ da je vaš vrt zaraščen in preraščen. Kljub temu, da urejanje vrta nemara ni vaš priljubljeni konjiček, ga urejajte, kolikor morete. Navsezadnje urejena okolica tudi povečuje vrednost nepremičnine. Če pa po srcu nikakor niste vrtnar ali pa za ta dela nimate časa, raje najemite strokovno pomoč.

Glasne zabave

V toplem obdobju leta je sicer krasno, če na vrtu priredite piknik ali zabavo, na katero povabite družino in prijatelje. Toda če se druženje sprevrže v nočno krokarsko zabavo z nekoliko preveč alkohola, glasno glasbo in povišanimi glasovi, vaši sosedje zagotovo ne bodo zadovoljni. Bodite vsaj toliko uvidevni, da glasbe ne navijate na ves glas oziroma naj se piknik odvija v zgodnjih večernih urah, ko sosedje še ne spijo. Če pa si želite druženja, ki traja pozno v noč, na zabavo povabite še sosede. Tako se pač ne bodo mogli pritoževati!

Zasaditev napačnih rastlin

Pozabimo za trenutek na estetiko. Zasaditev, ki ste jo izbrali za svoj vrt, je lahko ne le bodeča v oči, temveč potencialno tudi nevarna – vsaj za sosedove (in tudi vaše) domače ljubljenčke. Za primer vzemimo oleander, ki zelo dobro uspeva v primorskem pasu in čudovito cveti, a so njegovi listje, ki vsebujejo srcu škodljiv toksin, nevarni hišnim živalcam, če jih pojedo. Manj kot dvajset oleandrovih listov lahko ubije žival v velikosti konja! Veliko pa je še drugih škodljivih okrasnih rastlin, ki so lahko nevarne, zato se pred zasaditvijo le pozanimajte o njih, da odločitev kasneje ne boste obžalovali.