Vodstvo ekipe Phoenix Suns je danes sporočilo novico, da bo klub v prihodnji sezoni kot 19. glavni trener v klubski zgodovini vodil nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov. Pred njim je klub iz Arizone vodil Kanadčan Jay Triano, imenovanje Kokoškova pa ima zgodovinski pomen, saj bo srbski strokovnjak postal prvi glavni trener v zgodovini lige NBA, ki ni bil rojen v Severni Ameriki.

Trenerska kariera Kokoškova je tesno prepletena z zgodovinskimi dosežki. Leta 1999 je dobil službo na Univerzi v Misuriju in postal prvi evropski pomočnik trenerja v ligi NCAA, leto pozneje se je preselil k Los Angeles Clippers in postal prvi neameriški pomočnik trenerja v zgodovini lige NBA, lani je Slovenijo popeljal do premiernega evropskega naslova, letos pa je njegova kariera z imenovanjem za glavnega trenerja Phoenixa dosegla nov vrh.

Bo spet sodeloval z Dončićem?

Srbski strokovnjak si je v ligi NBA nabral bogate izkušnje, saj je kot pomočnik trenerja deloval pri L. A. Clippers, Detroitu, s katerim je leta 2004 osvojil šampionski prstan, Phoenixu, v katerem je bedel nad najboljšim slovenskim košarkarjem Goranom Dragićem, Clevelandu, Orlandu in zadnja tri leta pri Utahu. »Igor je bil v svoji trenerski karieri vseskozi pionir. Bil je eden izmed prvih neameriških pomočnikov trenerja v ligah NCAA in NBA, med njegovimi zadnjimi uspehi pa je tudi naslov evropskega prvaka s Slovenijo. Veseli nas, da ga bomo v Arizono vrnili kot glavnega trenerja,« je dejal Ryan McDonough, generalni direktor Phoenixa. Klub iz Arizone je z imenovanjem Kokoškova dobil nekaj »slovenskega pridiha«, ki pa lahko pred začetkom nove sezone postane še močnejši. Phoenix je imel namreč to sezono najslabši izkupiček v ligi in ima velike možnosti, da bo prvi izbiral na poletnem naboru, na katerega se je prijavil tudi slovenski biser Luka Dončić, ki je pod vodstvom Kokoškova pomagal Sloveniji do lovorike.

Za svojo se v teh dneh potegujejo tudi ekipe v ligi NBA. Za napredovanje v konferenčni polfinale sta se morala najbolj potruditi aktualni podprvak Cleveland, ki je bil s 4:3 boljši od Indiane, in Boston, ki je s 4:3 izločil Milwaukee. Cleveland je že začel serijo s Torontom in vodi z 1:0, Boston pa je dobil prvo tekmo proti Philadelphii. Na zahodu v igri za naslov ostaja najboljša ekipa rednega dela, Houston Rockets, ki v 2. krogu igra proti Utahu (izid 1:1), preostali par pa tvorita aktualni prvak Golden State in New Orleans (izid 2:0 za Golden State).