Šest strank, to so Slovenska demokratska stranka (SDS), Demokratična stranka upokojencev (DeSUS), Socialni demokrati (SD), Stranka modernega centra (SMC), Lista Marjana Šarca (LMŠ) in Dobra država (DD), je predložilo dovolj podpisov bodisi volilcev bodisi poslancev in s tem podkrepilo vložene kandidatne liste v vseh volilnih enotah.

Še devet strank, to so Stranka Alenke Bratušek (SAB), Zedinjena Slovenija (ZSI), Naprej Slovenija, Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi), Slovenska ljudska stranka (SLS), Slovenska nacionalna stranka (SNS), Andrej Čuš in Zeleni Slovenije, Gospodarsko aktivna stranka in Stranka slovenskega naroda, lahko – glede na stanje v ponedeljek – vlaga kandidatne liste v posameznih volilnih enotah. SNS je kandidatno listo vložila samo v Mariboru, Naprej Slovenija v Kranju, Gospodarsko aktivna stranka pa v Novem mestu. NSi in Stranki Alenke Bratušek je uspelo do ponedeljka predložiti dovolj podpisov za vložitev kandidatnih list v sedmih volilnih enotah, SLS v petih, stranki Andrej Čuš in Zeleni Slovenije pa v štirih.

Za primerjavo, na predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2014 se je za vstop v parlament potegovalo 17 strank oziroma list, leta 2011 pa 20.

Bitko za parlament napovedovalo 25 strank

Iz registra agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je sicer razvidno, da je transakcijske račune za kampanjo odprlo več kot 25 strank in list, ki so tudi napovedale vstop v volilno tekmo. Že sredi aprila se je namreč iztekel rok, do katerega so morali organizatorji kampanje odpreti transakcijski račun, na katerem bodo zbirali sredstva za financiranje kampanje. Med temi so vse parlamentarne stranke ter Čuš in Dobovšek. Verjetno bo tako v zadnjem trenutku svojo kandidatno listo, ki jo je predstavila pred prazniki, vložila vsaj še Levica, saj jo lahko podkrepi s podpisi treh svojih poslancev. Poleg omenjenih je svojo stranko, Sloga ustanovil tudi Janko Veber.

Račune so odprle še zunajparlamentarne stranke, ki so v minulih dneh tudi glasno napovedovale vložitev kandidatnih list, a tega doslej niso storile; vrnitve v parlament si želi LDS, transakcijski račun pa so odprli tudi v Pozitivni Sloveniji (PS) Zorana Jankovića, ki je tudi napovedal politični angažma, a še ni jasno, v kakšni obliki. Tudi novinar Bojan Požar, ki je prevzel Listo za Maribor in jo preimenoval v Listo novinarja Bojana Požarja, je na družbenih omrežjih večkrat zatrdil, da je zbral dovolj podpisov. Za vstop v parlament so se želeli potegovati tudi v Združeni levici – Demokratični stranki dela, stranki Solidarnost in Socialni stranki Srbov Slovenije, Piratski stranki Slovenije, Stranki enakopravnih dežel, Stranki za zdravo družbo, GibanjeSkupajNaprej, Davkoplačevalci se ne damo več, Nova ljudska stranka Slovenije in Glas za otroke in družine. Slednji sta sklenili predvolilno koalicijo Kangler&Primc – Združena desnica.

Za predložitev podpisov in kandidatnih list, s katerimi bodo nastopale na parlamentarnih volitvah 3. junija, imajo stranke sicer čas še danes do polnoči. Med prazniki to ni bilo mogoče.

Kandidature morajo stranke podkrepiti s podpisi treh poslancev – to sta poleg SMC, SDS, SD, DeSUS in NSi storili tudi SAB in DD, ki sami nimata (dovolj) poslancev. SAB ima v iztekajočem se mandatu dve poslanki, Dobovšek pa je v iztekajočem se mandatu deloval kot vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev. Toda državna volilna komisija nima njunega dovoljenja, da bi razkrila, kateri poslanci so za slednji prispevali podpise. Preostale stranke so kandidatne liste podkrepile s podpisi volilcev, in sicer po 50 ali 100 v vsaki volilni enoti (to je odvisno od načina določanja kandidatnih list, zapisanih v statutih strank). Volilna kampanja se bo uradno začela jutri.

Četrt milijona za volitve v SMC

Sodeč po napovedih bodo stranke v kampanji največ stavile na družbena omrežja in na neposreden stik z volilci. Tega se lotevajo na različne načine, predvsem s srečanji in športnimi dogodki. V SD denimo kolesarijo po državi, Lista Marjana Šarca pa Slovenijo obkroža z avtobusom. V SDS volilcem pošiljajo vprašalnike in obljubljajo nagrade za sodelovanje.

Dovoljena višina sredstev za volilno kampanjo sicer ne sme preseči 0,40 evra na volilnega upravičenca v okraju oziroma enoti, kjer je stranka vložila kandidatno listo. Stranka, ki bo imela kandidate v vseh 88 okrajih, bi lahko za kampanjo porabila največ dobrih 680.000 evrov. Med strankami, ki so razkrile predvideno vsoto denarja, bodo za kampanjo največ namenili v SMC, do 250.000 evrov. V DeSUS bodo za volitve namenili 165.000 evrov, podobno v SD. Okoli 150.000 evrov NSi, medtem ko v Levici o natančnih številkah še ne govorijo, a pravijo, da šestmestne številke ne bodo dosegli. Med zunajparlamentarnimi strankami bodo največ sredstev, 150.000 evrov, porabili v SLS. V ZL – Demokratični stranki dela načrtujejo do 45.000 evrov, v Piratski stranki Slovenije pa 30.000 evrov, do 10.000 evrov bo za volitve porabila Zedinjena Slovenija.