Skoraj gotovo pa je eden glavnih razlogov za povečanje nihajnosti na trgih prebitje psihološke meje treh odstotkov zahtevanega donosa na desetletno ameriško državno obveznico. Čeprav je večina strokovnjakov enotna, da razen psihološke vrednosti zahtevani donos na desetletno ameriško obveznico pri treh odstotkih ne ogroža trga na noben način, in celo pričakujejo, da bo zahtevani donos do konca leta še narasel, pa je bil vsaj kratkoročno psihološki vpliv na trg negativen.

Morda bolj pomembna, vendar premalokrat omenjena, je rast zahtevane donosnosti dveletne ameriške državne obveznice, pri kateri je zahtevani donos dosegel ravni, ki jih nismo videli vse od leta 2008. Hitrejša rast zahtevane donosnosti dveletne v primerjavi z desetletno obveznico je povzročila ravnanje krivulje donosnosti ameriških državnih obveznic, ki je morda bolj skrb vzbujajoče od samih prebojev psiholoških mej. Ravnanje krivulje donosnosti je glede na fazo cikla, v kateri se nahajamo, skorajda pričakovano, vendar pa bi morebitni obrat, inverzija krivulje, ko bi zahtevani donos na kratkoročne obveznice presegel zahtevani donos na dolgoročne obveznice, vnesel veliko mero negotovosti na trgih. Inverzija krivulje donosnosti velja za enega bolj zanesljivih napovedovalcev recesije. V primeru ZDA je obrat krivulje donosnosti dveletne in desetletne obveznice uspešno napovedal vse recesije od šestdesetih let prejšnjega stoletja naprej.

Analiza primerjave donosnosti enoletne in desetletne ameriške državne obveznice, ki so jo opravili pri družbi Pension Partners, je pokazala, da je od prve inverzije krivulje do dejanskega nastopa recesije minilo v povprečju štirinajst mesecev. To pomeni, da bi bil obrat krivulje le zgodnje opozorilo in da lahko na trgih od inverzije krivulje do dejanske recesije vendarle dosežemo lepe donose. Nekaj najdonosnejših obdobij v ZDA je bilo ravno v času ploščenja krivulje.

Navkljub bojazni trgov glede dogajanj na obvezniškem trgu nas torej na poti optimizma lahko ohranja pričakovanje, da lahko ploščenje krivulje traja še kar nekaj časa, sama inverzija pa ne pomeni napovedi takojšnje recesije. Torej lahko upravičeno rečemo, da je trenutna povečana nervoza nekoliko neupravičena, posledično pa je upravičeno pričakovanje povrnitve optimizma na trgih.