Niz katastrofalnih rezultatov v slovenski ligi in pokalu je včeraj končno in dokončno odnesel Gorenjevega trenerja Željka Babića, ki je v Velenje prišel na začetku letošnje sezone. Po štirih porazih na štirih tekmah v končnici za prvaka v domači ligi in po izpadu v četrtfinalu pokala Slovenije proti Ormožu se je klubsko vodstvo – pred mesecem dni je Babiću nepričakovano izreklo zaupnico – le uspelo dogovoriti za sporazumno prekinitev sodelovanja s Hrvatom, ki je imel veljavno pogodbo še za naslednjo sezono. Člansko ekipo bo prevzel 34-letni Klemen Luzar, sicer trener mladincev Gorenja in koordinator mlajših selekcij velenjskega kluba.

Gorenje je bilo pod Babićevim vodstvom pred tem neuspešno tudi v obeh mednarodnih tekmovanjih: v evropski ligi prvakov se klubu iz Šaleške doline ni uspelo prebiti iz skupine, v regionalni ligi Seha pa je spet ostal brez nastopa na sklepnem turnirju četverice. Zelo religiozni Babić je celotno sezono napovedoval naskok na slovenski vrh in prekinitev dolgoletne vladavine Celjanov, a so Velenjčani na obeh domačih frontah (liga in pokal) predčasno ostali brez lovorik(e). Zaradi veljavne pogodbe bo moral velenjski klub Babiću izplačati domnevno visoko odškodnino (odpravnino), sicer ta ne bi pristal na predčasno prekinitev sodelovanja.

Kaplja čez rob neuspehov je bil sobotni ligaški poraz proti Loki v gosteh, že četrti zaporedni v končnici za prvaka, kajti pred tem so Velenjčani že klonili proti Kopru, Krki in Ribnici. Novopečeni športni direktor Janez Gams (ob prihodu v Velenje se mu je trener Babić odrekel kot igralcu) je moral hitro povleči prvo kadrovsko potezo: »Članska ekipa se je znašla na točki, ki nam nikakor ne more biti v ponos. S trenerjem Babićem kljub vsem naporom nismo našli poti, ki bi nas popeljala iz rezultatske krize. Oboji smo se strinjali, da je v dobrobit kluba potrebna sprememba na trenerskem mestu, in se dogovorili za sporazumno prekinitev sodelovanja. Člane bo v prihodnje vodil Klemen Luzar, ki se je z delom v našem klubu že dokazal. Veseli nas, da je pokazal pogum in prevzel vodenje ekipe, s katero bo poskušal vsaj delno zakrpati načeti ugled. Zavedamo se, da v roki nima čarobne palice, ki bi položaj čez noč obrnila na glavo, vendar vanj popolnoma zaupamo.«

Koprčani so grozili 45 minut

Na zaostali tekmi drugega kroga končnice za prvaka sta se v Zlatorogu pomerili do včeraj neporaženi ekipi v tem delu tekmovanja – Celje Pivovarna Laško in Koper. Pred le 400 gledalci je bil izid zadnjič izenačen pri 23:23 v 46. minuti, nato pa je sledil skoraj 11-minutni strelski mrk Primorcev (Bratkovič 7 golov, Vlah 6, Rapotec in Krečič po 4). Pivovarji (Mačkovšek 6, Razgor 5, Marguč 4) so v tem času naredili delni izid 6:0 in pri 29:23 je bila tekma odločena. V drugem polčasu se je poškodoval koprski vratar Thomas Postogna, ki je v polnem teku z glavo trčil v vratnico, ko je hotel preprečiti gol prek celotnega igrišča, na srečo pa se je končalo zgolj s pretresom in bolečinami.