Za severnoameriško hokejsko moštvo Los Angeles Kings se je končnica lige NHL končala nepričakovano hitro. Dvakratni prvaki so v izločilne boje napredovali kot nosilci prvega »wild carda« in za nasprotnika dobili novoustanovljeno moštvo Vegas Golden Knights, ki pa se je izkazalo za previsoko oviro in je že v svojem krstnem nastopu v končnici pometlo z nasprotnikom, kar je med klubi lige NHL nazadnje uspelo Pittsburghu v sezoni 1969/70.

Takšen razplet serije je veliko presenečenje. Kralji so imeli namreč na svoji strani izkušnje in uigranost kolektiva, njihov kapetan Anže Kopitar je imel za seboj rekordno sezono (92 točk), prvi vratar Jonathan Quick je imel osrednjo vlogo pri tem, da je klub v rednem delu prejel najmanj zadetkov v ligi (202), v odlični formi pa je bil tudi eden izmed najboljših branilcev lige Drew Doughty.

130 strelov in le trije goli

Kaj je šlo torej narobe? Glavni razlog za neuspeh je velika neučinkovitost v napadu, saj je Los Angeles na štirih tekmah sprožil kar 130 strelov oziroma 32,5 na tekmo – Anže Kopitar je streljal devetkrat – vendar pa so za hrbtom vratarja Marc-Andreja Fleuryja končali zgolj trije ploščki, kar je najslabši dosežek v zgodovini franšize. Vegas se je moral za napredovanje potruditi bolj, kot kaže pogled na končno število zmag, saj je vsako izmed štirih tekem dobil z zgolj golom razlike, pri čemer so njegovi igralci v zadetke pretvorili le 7 od 131 strelov in s tem postavili rekord, saj še nobena ekipa v seriji ni napredovala z izidom 4:0 v zmagah in dosegla samo sedem golov.

»V seriji smo dosegli le tri gole. Ne moreš napredovati, če v povprečju zadeneš manj kot enkrat na tekmo. V seriji nismo bili nadigrani, saj so nasprotniki dosegli le sedem golov. Jonathan Quick nas je na vsaki tekmi držal v igri, vendar preprosto nismo mogli zadeti,« je po hitrem porazu razočarano pojasnil Anže Kopitar, ki je bil z dvema točkama (1+1) najučinkovitejši igralec kluba v končnici.

Kopitar ne bo igral za Slovenijo

Ob Kopitarjevem hitrem slovesu od klubske sezone so se pojavila ugibanja, ali bo najboljši slovenski hokejist zaigral na svetovnem prvenstvu skupine B, ki ga bodo v nedeljo odprli v Budimpešti. Anže Kopitar je zaradi utrujenosti zavrnil reprezentančno vabilo že pred letom dni, ko z izbrano vrsto ni odpotoval na prvenstvo elitnega razreda v Pariz, kjer je Slovenija doživela sedem porazov in izpadla iz tekmovanja. Iz Hokejske zveze Slovenije so nam sporočili, da so Anžeta Kopitarja že pred časom uvrstili na razširjeni seznam igralcev za nastop na turnirju v Budimpešti. Izpostavili so, da je v nacionalni selekciji vedno dobrodošel, kajpada bi zveza morala pokriti tudi zavarovanje zanj. Takoj po izpadu Los Angelesa je v stik s Kopitarjem stopil generalni sekretar zveze Dejan Kontrec, vendar je vodilni slovenski zvezdnik sporočil, da ga v naslednjih dneh čakajo zdravniški pregled in številni sestanki z vodstvom kluba, zato po olimpijskih kvalifikacijah v Minsku leta 2016 niti v Budimpešti ne bo oblekel slovenskega dresa.