Težavam facebooka ni videti konca. Družbeno omrežje bo sedaj tarča skupinske tožbe zaradi zbiranja biometričnih podatkov uporabnikov brez njihovega izrecnega dovoljenja. Za tožbo se je odločilo večje število uporabnikov iz ameriške zvezne države Illinois. Zmotilo jih je, da je družbeno omrežje od leta 2011 brez njihove vednosti na podlagi označenih fotografij ustvarilo in hranilo šablone oziroma sheme njihovih obrazov.

Facebook je leta 2011 pričel uporabnikom predlagati, katere prijatelje lahko označijo na posameznih objavljenih fotografijah. Da bi to zmoglo, je algoritem sprva zaznal morebitne obraze na fotografijah. Nato jih je standardiziral po velikosti in določil usmerjenost pogleda. Na koncu je na podlagi zbranih podatkov ustvaril nekakšno matematično shemo njihovega obraza, ki jo je nato lahko primerjal z bazo že zbranih in identificiranih obrazov. Te podatke je facebook zbiral na podlagi predhodnih označevanj obrazov.

V Facebooku pravijo, da obtožbe tožnikov niso upravičene in da je bilo vselej odkrito glede delovanja storitve. Dodajajo še, da jo lahko uporabniki vsak hip izklopijo. Kljub temu je sodišče odločilo, da imajo tožniki dovolj tehtne razloge, da gre primer lahko v tožbo. Če bodo uspešni, bi Facebooku lahko izstavili račun za več milijard dolarjev.