Deveto mesto Eugenije Bujak na nizozemski enodnevni dirki svetovne serije Amstel Gold in peto mesto Žige Jermana na svetovnem nizu Pokala narodov UCI U23 sta bila najbolj odmevna slovenska kolesarska dosežka v zadnjem tednu. Ta teden bodo v središču pozornosti etapni dirki Po Hrvaški in italijansko-avstrijski Tour of the Alps, nekdanji Giro Trentino, ter enodnevni ardenski klasiki Valonska puščica in najstarejša Liege–Bastogne–Liege. Na slednjih bo med Slovenci, tako kot na Amstel Gold, vozil le Grega Bole v vlogi pomočnika v zasedbi Bahraina Meride.

Do uspeha na najljubši dirki

Poljakinja s slovenskim potnim listom je na Nizozemskem upravičila zaupanje kapetanke moštva BTC City Ljubljana. Z devetim mestom je izboljšala naj slovenski dosežek v nizu WT, ki ga je imela doslej Polona Batagelj (deseta v Plouayu 2017). Slednja je tako kot Urša Pintar poškodovana. »Že od začetka sezone sem želela dobro voziti na spomladanskih enodnevnih dirkah. Imela sem veliko smole, uničila dve kolesi, padla skoraj vsako dirko. Tudi v Flandriji. Amstel je moja najljubša dirka. Imela sem dober in srečen dan in uspelo je,« je po uspehu pripomnila Eugenija Bujak.

Za slovenske kolesarje bo ta teden v središču pozornosti Tour of Croatia. Dirka je prvič uvrščena v ekstra razreda UCI, kar pomeni raven tik pod World Tourom. Po tej razdelitvi je največja etapna dirka vzhodno od zemljepisne linije Trst–Varšava. S televizijskim prenosom so organizatorji z Vladimirjem Miholjevićem, nekdanjim kolesarjem novomeške ekipe, na čelu orali ledino v regiji. To je bil tudi pritisk na organizatorje dirke Po Sloveniji, da je čas, da ujamejo za korak s časom. Po zasedbi je bil slovenski tour lani bolje zastopan kot hrvaški, kar kaže svetovna statistika Procyclingstat. Vzrok je predvsem aprilski natrpan tekmovalni koledar, saj je Slovenija v nekoliko boljšem junijskem terminu. Na Hrvaškem je vse prirejeno za promocijo turistične sezone.

Zanimiv teden na Hrvaškem

Ob treh ekipah elitnega razreda WT (Trek, Astana, Bahrain Merida), poljski ekipi CCC Sprandi z Janom Tratnikom in Markom Kumpom ter še 13 ekipah bosta s posebnim povabilom vozili tudi obe slovenski profesionalni ekipi Adria Mobil in Ljubljana Gusto Xaurum. Za obe nizkoproračunski ekipi bo to ob 'Sloveniji' največja dirka v sezoni, saj na drugih dirkah te kategorije nimajo možnosti povabila. Mlada ljubljanska ekipa je željna uveljavitve predvsem za najbolj perspektivna Tadeja Pogačarja in Žigo Jermana. Slednji je konec tedna na dirki Pokala narodov U23 v Flandriji osvojil peto mesto in s tem potrdil, da zmaga na Gent–Wevelgem U23 ni naključje. Pogačar, lani peti na dirki Po Sloveniji, je izjemen potencial za klance, kot bodo vzponi na Biokovo nad Makarsko in Učko nad Reko.

Novomeščani bodo z veterani Juretom Golčerjem, Radoslavom Rogino in Janijem Brajkovičem, ki v dresu Adrie Mobila še ni prevozil ciljne črte, stavili na izkušnje. Rogina izpostavlja, da se glede na traso obeta najtežja dirka v sezoni, saj so dnevne preizkušnje do cilja v Zagrebu izjemno dolge in selektivne. V slovenski ekipi Bahraina Meride bodo v skupnem seštevku verjetno stavili na potencial Domna Novaka. Za Mateja Mohoriča je trasa prezahtevna, a brez dvoma se bo s kakšno akcijo zagotovo izpostavil v kateri od etap, tako kot Jan Tratnik. Na Hrvaškem se torej obeta zanimiv teden.