V velikih loncih rastline razvijejo močnejše korenine, zaradi več substrata lahko posadimo več rastlin, ki skupaj lepo uspevajo. Zakaj ne bi za nosilno rastlino uporabili vse poletje cvetoče kane? Ob njej bodo čudovito uspevale tako dišavnice kot drobnocvetoče pisanolistne cvetlice. Rumeno cvetoči kani se lepo poda kompaktni bidens z malo večjimi cvetovi v barvi limone, pisani milijon zvončki, nemezije in spreminjavke ali lantane v toplih barvnih odtenkih od rumene do temno rdeče, lahko pa izberemo kar pisane drobne čilije, ki bodo privlačni pozno v jesen.

Na dno lonca nasujemo drenažni material, kot so glinopor ali drobni kamenčki, razmejimo z volnatim filcem ali vrtnim flisem in nasujemo petkomponentno zemljo za balkonske rastline Balkonia, ki bo rastlinam zagotovila oporo, je zračna in propustna, z dodanim zelenim kompostom bo ustrezno zadrževala vlago. Vsebuje tudi gnojila za prvi mesec rasti. Da zagotovimo zdrave rastline ter bujno rast in bogato cvetenje, vodi za zalivanje redno vsak teden dodajamo gnojilo Plantella Cvet, ki vsebuje vitamine in alge.

Barve manga

Za popestritev z višine obesimo manj znano plezalko asarino (Asarina purpusii) s srčastimi listi. Ta dobro uspeva na sončni do polsenčni legi, in sicer kot obešanka ali kot plezalka, ki lahko prekrije tla ali stebre. Vzdolž stebla je posuta z nekaj centimetrov velikimi trobentastimi cvetovi rožnate do temno vijoličastordeče barve, ki se pojavljajo skozi vse poletje ter privlačijo metulje in ptice. V sveži rožnati barvi nas bosta letos razveseljevala tudi plezajoča tunbergija »Arizone rose sensation« in bidens »Pretty in pink«, poleg njiju pa pelargonije »Chocolate« s pisanimi listi ob žili v barvi čokolade in z drobnimi rožnatimi cvetovi.

Modne so cvetlice s cvetovi v prelivajočih se barvah v različnih odtenkih in pisani listi. Ker so modne barve, ki jih najdemo tudi na plodovih slastnega sadeža manga, nekateri letošnji trend imenujejo mangovo leto. Tukaj so prisotni različni odtenki rumene, rdeče, zelene in tudi vijoličaste barve, vse lepo skladno in prelivajoče se od drobnih cvetov prek pisanih listov, zelenja in velikih cvetov.

Modro poslikano poletje

Poleg teh barv je letos v zasaditvah tudi veliko modrine, ki jo imajo salvije, sivka, lobelije, modri čudež, plumbago, verbene, torenija in slak. Neprava dišeča vaniljevka Heliotropium »Blue Bouquet« je odlična popestritev v modrem – cveti vse poletje ter omamno diši po vanilji. Modri barvi se najlepše poda bela. Drobnocvetni mleček ali bakopa z bogastvom cvetov poudarita lepoto velikocvetnih sosed, kot so petunije, pelargonije, vanilja in podobne.

Največ novosti in modnih cvetov najdemo med petunijami, surfinijami in milijonskimi zvončki. Cvetovi kot da so pobarvani in naslikani s posnemanjem narave. Na njih najdemo zvezdice na modrem nebu, kot na sortah »Night Sky« in »Constalation« ali kar srčke v različnih barvah v seriji Amore. Zasaditev s surfinijami zahteva dosledno oskrbo. Zalivajmo z vodo, vsekakor postano, potem ji dodamo tekoče specialno gnojilo Plantella za surfinije. Za lepe temne liste na 10 l vode za zalivanje dodamo 70 ml tekočega železa Plantella. Pozoren je treba biti tudi na pojav belih mušic in plesni. Za sončne lege v ospredje spet prihajajo pokončne in polviseče pelargonije kompaktne rasti, ki se bohotijo z intenzivnimi barvami cvetov.

Balkonske rastline skupaj z lončnicami

Tudi lončnice nam bodo hvaležne, če bodo lahko poletje preživele na senčnem, zračnem in svetlem mestu na odprtem. Zakaj jih ne bi, če le niso prevelike, postavili kar v korita z balkonskim cvetjem, ali le v njihovo ozadje? Lahko jih skupaj z rastnim loncem postavimo v večji lonec, tako da je vsaj 10 cm prostora do roba, nasujemo prst in v to posadimo drobne balkonske cvetlice.

Pisanolistna difenbahija in kaladij lahko čudovito poudarita svetlo zasaditev v senčni legi. Zraven dodamo še drobne praproti in streptokarpus. Od balkonskih rastlin pa mleček, bakopo, tradeskancijo ali fuksijo. Tudi listnati česen bo v taki zasaditvi naredil poseben poudarek v višino.

Kroton ali čudežnica bo na naše balkone prinesla čas karibskih otokov, kjer raste pred hišami kot do dva metra visoka grmovnica. Uživa na močnem soncu, zato jo kot lončnico postopno navajamo na sonce. Naj ostane v originalnem lončku, ki ga postavimo v večji lonec, okoli pa posadimo drobne cvetlice rumene in rdeče barve. Uporabimo bidens barve banane, sanvitalijo, milijonske zvončke ali le svetlo- ali temnolistne deteljice.

Pri zalivanju in oskrbi upoštevamo, da je lončnico treba zaliti posebej. Za lepo rast listnatih rastlin enkrat na dva tedna vodi za zalivanje dodamo gnojilo Plantella List. Jeseni lončnice, ki že tako rastejo v svojih lončkih, ponovno pospravimo pred mrazom na varno v zaprti prostor. Vsekakor naj bo zasaditev trpežna, razgibana in barvita ter ne preveč zahtevna za oskrbo.

Loreta Vlahović, univ. dipl. inž. agr., strokovnjakinja Kluba Gaia