Maribor se je z visoko zmago v Novi Gorici približal vodilni Olimpiji na pet točk zaostanka, zato je boj za prvaka pred zadnjo četrtino prvenstva znova odprt.

Maribor pokazal drugačno podobo

Bolje je izgubiti enkrat s 6:0 kot šestkrat z 1:0, je pred mnogimi leti dejal nekdanji goriški trener Miloš Šoškić in s spominom na znamenito domislico smo poskusili malce »razvedriti« potolčenega goriškega trenerja Mirana Srebrniča. »Pa naj bo tako,« se je kislo nasmehnil Srebrnič in iskal primerne besede, da bi opisal polom na tekmi, ki je bila nekoč derbi.

»Ko v štirih minutah dobiš tri gole, se je težko dvigniti. Ko pa igraš še proti tako dobri ekipi, ni rešitve,« je ocenil ključne sekunde, ki so rešile vse dvome o zmagovalcu. »Ne noge in ne glave niso bile na ustrezni ravni, zagotovo je posledice pustil tudi pokalni poraz v Kidričevem,« je še izpostavil. Je morda tudi sam malce pripomogel k takšnemu enosmernemu nogometu, ko se je mogoče taktično preveč pogumno lotil znova vzpenjajočega se Maribora? »Mislim, da ne. Prvi gol je padel iz prekinitve, pri drugem smo izgubili žogo. So pa Mariborčani po uvodnih zadetkih dobili dodatno samozavest in imeli tekmo povsem pod nadzorom.«

Njegov mariborski kolega Darko Milanič pa je z jasnimi besedami dal vedeti, da je njegova zasedba »nazaj« in nabrušena za zadnjo četrtino prvenstva. »Bili smo zelo učinkoviti in ves čas nevarni. Z napadalcema Mlakarjem in Zahovićem ter s Hotičem in Kramaričem za njima smo dobili malce drugačno podobo, kar smo tudi načrtovali,« je razkril del taktičnega načrta, h kateremu je, resnici na ljubo, prispevala tudi klavrna podoba Gorice. Ampak nič ne de, Maribor je z odmevnim rezultatom 6:0 poslal tudi opazno sporočilo Olimpiji. »To je bolj sporočilo nam samim, da vidimo, da smo na dobri poti,« je odvrnil Milanič in še izpostavil: »Je sporočilo vsem, da smo tu, se pa zavedamo, da bo vsaka od zadnjih devetih tekem kvalifikacijska.« Maribor je ujel šampionsko formo, saj je sredi tedna v gosteh s petimi goli odpravil Triglav.

Celjani strelsko razpoloženi, Ankaran izvlekel remi v Kidričevem

Strelsko razpoloženi so bili tudi Celjani, ki so s 5:0 odpihnili Krško. Izkazali so se z moštvenim duhom, saj se je med strelce vpisalo kar pet nogometašev. »Po izpadu iz pokala smo bili razočarani, a se je moštvo odlično pobralo. Krško velja za neugodnega tekmeca. V prvem polčasu nismo briljirali, a smo bili za trud nagrajeni z visoko zmago,« je povedal celjski trener Dušan Kosič, ki ga v nedeljo čaka še prvenstveni spopad z Olimpijo. Rudar je z dvema streloma v okvir vrat z 2:0 ugnal Triglav. »Ogromno nam manjka, saj nizamo poraze, kot bi bili začarani. Odgovornost je moja, ampak vem, da dobro delamo v klubu. Fantje se trudijo, odločitve sodnikov pa bi označil kot tragikomične,« pravi trener zadnjega moštva v prvi ligi Siniša Brkić. Velenjski strateg Marijan Pušnik je takole videl tekmo v Kranju: »Imamo nekaj poškodovanih igralcev, prav tako nam preglavice povzroča pretok žoge. Igralcem čestitam za trud in odnos do dresa.« Aluminij je s hitrim golom Roka Kidriča v peti minuti sinoči dolgo časa vodil proti predzadnjemu Ankaranu, a so Primorci po zadetku Delgada izvlekli pomemben remi v boju za obstanek med prvoligaši.