»Zelo pomemben je dovolj velik vnos beljakovin in ogljikovih hidratov. Prve so zelo pomembne pri regeneraciji, saj vstopajo v procese izgradnje in omogočajo napredek, razvoj in rast mišic; za športnika se priporoča, naj dnevno zaužije 0,8 grama beljakovin na kilogram telesne mase. Ogljikovi hidrati pa so za telo glavni vir energije, zato je še kako pomembno, da ne zanemarimo njihovega vnosa; sestavljali naj bi od 50 do 55 odstotkov dnevnega vnosa, seveda pa se to ne nanaša na enostavne sladkorje, ampak predvsem škrobna živila, krompir, riž, testenine itn. Zelo pomemben je tudi zadosten vnos vitaminov in mineralov s sadjem in zelenjavo, saj ti omogočajo boljše in učinkovitejše delovanje telesa in njegovih funkcij.«

Če kar takoj razčistiva – nepoznavalci športna prehranska dopolnila enačijo z dopingom. Kje je meja?

Prehranska dopolnila so živila v obliki kapsul, praškov, tablet in pastil, katerih namen je dopolnjevanje običajne prehrane. Gre za koncentrate različni hranil ali snovi (aminokisline, maščobne kisline, vlaknine, vitamini, rastlinski izvlečki itn.), ki jih načeloma v telo že sami vnašamo z uravnoteženo prehrano. Vsa prehranska dopolnila so zelo raziskana, izpopolnjena in popolnoma varna za vsakdanjo uporabo, zato jih lahko kupujemo v trgovinah ali preko spletnih strani.

Doping pa so snovi umetnega izvora, ki so prepovedane in nevarne, zato jih ne bomo našli v trgovinah ali na spletnih straneh. Njihov edini namen je, da na psihični in fizični ravni vplivajo na športnika in izboljšajo njegove rezultate oziroma motorične sposobnosti. Za doping je značilno, da ima številne stranske učinke, ki se lahko pojavijo kot povišan krvni tlak, nastajanje strdkov v žilah, infarkt, tvorba rakavih celic itn. Skratka, edini namen dopinga je izboljšanje športnikovih rezultatov ne glede na posledice, ki jih povzroči na dolgi rok, zato ga niti pod razno ne smemo metati v isti koš s prehranskimi dopolnili.

Verjetno obstaja razlika v prehrani med vrhunskimi športniki in rekreativci?

Glavna razlika je v količini hranil, ki jih telo potrebuje. Vrhunski športniki s svojimi intenzivnejšimi in pogostejšimi treningi porabijo veliko več snovi, ki jih je treba nadomestiti v telesu. Oboji morajo seveda imeti raznoliko prehrano in jesti pet obrokov dnevno, da se telesu zagotovi čim večja absorpcija hranil.

Zdi se, da danes ni več mogoče uspešno vaditi in tekmovati zgolj z običajno hrano, brez dodajanja prehranskih dopolnil.

Moje mnenje je, da je to odvisno od ravni, na kateri športnik tekmuje. Če govorimo o rekreativnih športnikih, menim, da je mogoče uspešno trenirati in tekmovati brez uživanja prehranskih dopolnil. Kljub temu pa bi na tem mestu rekreativcem in splošni populaciji priporočil uživanje omega-3 maščobnih kislin, ki jih lahko najdemo v obliki kapsul ali ribjega olja. Te imajo zelo pozitivne učinke na imunski in krvožilni sistem, delovanje možganov in spomin.

Vrhunski športniki imajo večje potrebe po vnosu hranil. Poleg tega se od njih na vsakem treningu in tekmi pričakujejo maksimalni rezultati, zato menim, da so zaradi naštetih razlogov in konkurenčnosti med klubi oziroma športniki samimi prehranska dopolnila postala del vrhunskega športa. Najbolj osnovna in pogosta prehranska dopolnila so proteini in kreatin. Prvi so beljakovine, s katerimi lahko športniki pomagajo uravnovesiti svojo prehrano in tako izboljšati svoje rezultate. S povečano telesno aktivnostjo se poveča tudi potreba telesa po beljakovinah. Kreatin pa poveča športnikovo zmogljivost v eksplozivnih in kratkotrajnih naporih. Je eno najbolj raziskanih in izpopolnjenih prehranskih dopolnil in je zelo razširjen med športniki iz enega dobrega razloga – telo preprosto ne proizvede zadostne količine kreatina (kreatin v telesu skrbi za obnovo molekul, ki telesu omogočajo premagovanje kratkotrajnih in intenzivnih naporov, ter tako podaljša sposobnost telesa v premagovanju teh obremenitev), da bi zadostilo potrebam, zelo težko oziroma skoraj nemogoče pa ga je dobiti dovolj s hrano.

Ali so proteini na splošno še vedno najbolj razširjen prehranski dodatek med športno aktivno populacijo?

Ko govorimo o splošni populaciji, menim, da so najpogostejše prehransko dopolnilo res proteini, medtem ko je med športniki najbolj razširjen kreatin.

Na trgu najdemo nešteto izdelkov – kako ločiti 'zrna od plev'? Kako vemo, ali gre za kakovostno dopolnilo ali zgolj marketinški trik?

Tu ni nobenega trika. Preprosto se mora posameznik pozanimati o izdelku, ki ga išče, in se seznaniti z njegovimi učinki ter sestavo. Med seboj lahko primerja več izdelkov in tako spozna razliko med posameznimi znamkami. Priporočam pa, da se prehranska dopolnila kupuje v specializiranih trgovinah in preko spletnih strani. Rad bi omenil tudi to, da če bo športnik za prehranska dopolnila namenil malo denarja, bo temu primerna tudi njihova kakovost, in obratno.

Kaj menite o raznih proteinskih čokoladicah, ki so preplavile tržišče?

Menim, da so zelo dobra in zdrava alternativa raznim čokoladam, saj imajo visok delež vlaknin in beljakovin. Vlaknine imajo v telesu vlogo, da nase vežejo odpadne in škodljive snovi ter jih s prebavo izločijo iz telesa. Na neki način torej čistijo naše telo. Edina negativna stran teh proteinskih čokoladic je cena, saj, kot sem že omenil, z relativno visoko ceno dobimo tudi dobro kakovost izdelka, zaradi česar velikemu delu prebivalstva žal niso dostopne.

Kako pomembna je pri aktivnostih hidracija organizma?

Hidracija je zelo pomembna, ko govorimo o vadbi visoke intenzivnosti oziroma o daljših neprekinjenih naporih ali pri vadbi ob višjih temperaturah na soncu. Številni strokovnjaki pravijo, da med eno uro nizko intenzivne športne vadbe, kot je na primer aerobika, načeloma sploh ne bi bilo treba piti vode. Pitje med fizično aktivnostjo se poudarja zgolj zaradi ljudi, ki imajo navado, da čez dan zaužijejo zelo malo tekočine in se gredo nato že dehidrirani gibat.

Sploh resnejšim rekreativcem in vrhunskim športnikom, ki se ukvarjajo s športi, ki ustrezajo opisu zgoraj, bi priporočil tudi uživanje izotoničnih napitkov. Z znojenjem iz telesa odvajamo vodo in minerale, ki jih z izotoničnimi napitki vrnemo v telo in tako zagotovimo, da ne pride do pomanjkanja.

Večina športnih napitkov za hidracijo in hitrejšo regeneracijo organizma vsebuje preveč škodljivih sladkorjev.

Več sladkorjev vsebujejo preprosto zato, ker so lahko tako cenejši in boljšega okusa, kar pritegne večje število ljudi. Seveda so na trgu tudi izdelki oziroma linije izdelkov, ki so kakovostnejše, z manj umetnimi dodatki, so bolj naravni in manj kemično obdelani. Sam imam zelo pozitivne izkušnje z linijo XS sport nutrition, ki sledi vsemu naštetemu.

Ali so prehranska dopolnila primerna za vse starostne skupine aktivnih ljudi, tudi za mladostnike in starejše?

Bolj kot kronološka je pomembna biološka starost posameznika. Menim, da so prehranska dopolnila primerna tako za mladostnike kakor za starejše, saj ne vsebujejo škodljivih stvari, ampak zgolj pripomorejo k lažjemu sledenju nekega prehranskega načrta in ob povečanju potreb po hranilih zaradi fizične aktivnosti pomagajo zapolniti vrzel, ki nastane, če želimo ohranjati stare prehranske navade.

Zakaj je magnezij tako zelo koristen za športnike?

Uživanje magnezija, na primer magnezijevih tablet, se ne priporoča samo športnikom, ampak tudi splošni populaciji, saj ima zelo veliko pozitivnih učinkov. Pripomore h gostoti kosti in s tem zmanjšuje možnosti nastanka osteoporoze, pripomore k zdravju srca in lažjemu delovanju mišic ter zmanjša možnosti pojava visokega krvnega tlaka in sladkorne bolezni.