Čeprav je Washington z dvema goloma Jevgenija Kuznjecova vodil z 2:0 in pozneje s 3:2, si je Columbus dobre štiri minute pred koncem prek Setha Jonesa priboril podaljšek, ki ga je v sedmi minuti z mojstrskim golom odločil Ovečkinov rojak Artemi Panarin. Ruski napadalec, ki je pred tem svoji ekipi pomagal tudi z dvema podajama, je dobil plošček na svoji polovici igrišča, prehitel tekmečeve branilce in ga poslal v levi zgornji kot nemškega vratarja Philippa Grubauerja.

Ovečkina pa od rojakov pri Columbusu ni razjezil le Panarin, ampak tudi vratar Sergej Bobrovski, ki mu je obranil vse štiri strele, tako da je znameniti napadalec tokrat ostal brez točke. Za Modre jopiče je bila to nasploh prva zmaga v prvi tekmi končnice.

Prednost domačega igrišča je v prvi tekmi izgubil tudi Anaheim, s 3:0 ga je premagal San Jose, s tem je prekinil serijo sedmih zaporednih zmag Anaheima na domačem igrišču. Junak zmage je bil Evander Kane, ki je v svoji prvi tekmi "playoffa" dosegel dva gola, tretjega je prispeval Brent Burns. Gostujoči vratar Martin Jones je petič v končnicah ostal nepremagan, zato je moral tokrat obraniti 25 strelov.