V dvorani Janeja Sandanskega (sprejme lahko 7500 gledalcev), ki jo je za 15 milijonov evrov zgradil ruski bogataš Sergej Samsonenko in ki so jo poimenovali po makedonskem revolucionarju, prireditelji napovedujejo spektakel za oči in ušesa: lasersko-reflektorski šovi, pevski in plesni nastopi, ognjemeti, glasbene in cirkuško-akrobatske točke… Debitant na sklepnih turnirjih (Celje) proti rekorderju po številu nastopov na sklepnih turnirjih (Zagreb, 7, toliko tudi Vardar) – takšen pa je uradni slogan na spletni strani Sehe pri napovedi današnjega polfinalnega obračuna. Serijska državna prvaka Slovenije (21-krat) in Hrvaške (27-krat) sta v Sehi v zadnjih dveh sezonah odigrala štiri medsebojne tekme, Celjani pa še nikoli niso zmagali. V sezoni 2016/17 so izgubili v gosteh (27:28) in doma (29:32), v letošnji pa remizirali na Hrvaškem (25:25) in klonili v Zlatorogu (23:30).

Celjani samo s 15 igralci

Prvi slovenski klub v zgodovini Sehe, ki bo nastopil na sklepnem turnirju, je v makedonsko prestolnico odšel v zelo zdesetkani zasedbi. Na letalu, s katerim so Celjani odpotovali proti Skopju, je imel trener Branko Tamše namreč zgolj 15 igralcev. Že nekaj časa so na bolniški Luka Mitrović, Kristijan Bećiri in Tilen Kodrin, tik pred odhodom si je prst na nogi poškodoval še Stefan Žabić, ki naj bi igral namesto Bećirija. Slovenski prvaki bodo imeli v Skopju (edino mesto, ki že drugič gosti zadnje dejanje Sehe) glasno spodbudo s tribun, za katero bo znova poskrbela njihova navijaška skupina Florijani.

Direktor Sehe Siniša Ostoić je po včerajšnjem prihodu vseh ekip v sončno in toplo Skopje uradno odprl sedmi sklepni turnir in nagradil Hrvata Halila Jaganjca (Metalurg), najboljšega strelca letošnjega tekmovanja s sto goli, nato so na tiskovni konferenci vsi klubi predstavili cilje in želje. Trener Branko Tamše kljub oslabljeni zasedbi ostaja optimist: »Veseli in ponosni smo, da smo si z dobrimi igrami zagotovili igranje med elitno četverico. Čaka nas težka tekma proti Zagrebu, ki ima kakovostno ekipo in je mogoče v tem trenutki za odtenek pred nami. A naredili bomo vse, da se čim bolje zoperstavimo nasprotniku in da se predstavimo v dobri luči.« Podobno razmišlja tudi kapetan David Razgor: »Izpolnili smo cilj, ki smo si ga postavili pred sezono. A zdaj bi se radi uvrstili še v finale, čeprav nas čaka obračun z močnim Zagrebom. Toda po zadnjem porazu smo prišli do koristnih zaključkov in napotkov, za katere verjamem, da nam bodo v polfinalu prišli zelo prav.«

Kapetan opozarja na nevarnost

Zagrebčani so nekaj dni pred odhodom v Skopje predstavili štiri okrepitve za novo sezono, med njimi Slovenca Gregorja Potočnika (Gorenje) in Senjamina Burića, nekdanjega igralca velenjskega kluba in reprezentanta Bosne in Hercegovine. Z dosedanjim kapetanom in reprezentantom Hrvaške, 33-letnim Zlatkom Horvatom, ki je član kluba že od desetega leta, je Zagreb podaljšal pogodbo. »Celje je zelo nevarna in mlada ekipa pod vodstvom trenerja, ki prisega na hiter in sodoben rokomet. Zaradi razpletov medsebojnih tekem smo blagi favoriti, a Celjani bodo čakali na svojo priložnost, zato moramo biti previdni. Če jih bomo podcenjevali, bomo ostali brez finala,« se zaveda Zlatko Horvat, prvi strelec Zagreba v Sehi v tej sezoni (79 golov), v sedemletni zgodovini tekmovanja pa je tretji (552).