Jan Koželj, dijak BC Naklo

Približno desetino bi dal v dobrodelne namene. Ne vem, h kateri organizaciji, saj se s tem do zdaj nisem veliko ukvarjal. Seveda bi se o tem prej pozanimal. Preostali del denarja bi kam vložil. V idealnem primeru bi si s tem (pomagal) zgraditi hišo ali pa kupiti novo stanovanje. Če ne drugače, bi ga porabil vsaj za preureditev stanovanja. Denar bi lahko porabil tudi za avto, po možnosti višjega razreda.

Jera Jug Globočnik dijakinja Škofijske klasične gimnazije

Nisem čisto prepričana. Toliko denarja ni čisto oprijemljiv pojem, saj sem se do zdaj v svojem življenju srečevala z manjšimi vsotami. Delež denarja bi gotovo namenila staršema za vse, kar sta mi dala… Drugi del bi porabila za vozniški izpit, ki ga trenutno opravljam, ostalo bi pa prihranila za prihodnost. S prihranjenim denarjem bi si v prihodnosti kupila hišo ali pa vsaj stanovanje. Če mi kaj ostane, pa še enega psa. (Smeh.)

Matevž Semprimožnik dijak Gimnazije Želimlje

Dobro polovico bi verjetno dal za kakšna daljša in malo pustolovska potovanja po svetu, trenutno me mika Južna Amerika. Kar bi mi ostalo, bi vložil v kaj, kar rad počnem. Trenutno je to recimo fotografija. Kupil bi si kakšno novo kamero ali pa programsko opremo. Če bi bilo mogoče, bi denar poskusil vložiti tako, da bi lahko nekoč s tem hobijem služil. Za začetek podjetja, za potrebne pripomočke ipd. Denarja ne bi predolgo varčeval oziroma hranil na računu. Zdi se mi bolje, da ga prej uporabim za realne stvari. Fotografija bi mi lahko kasneje ta denar celo povrnila.

Urban Zore, dijak Gimnazije Moste

Če bi zadel to denarno nagrado, bi verjetno najprej vlagal v svoj hobi. Že nekaj let se ukvarjam s fotografijo, vsi pa vemo, da je to eden dražjih konjičkov. Na srečo imam starejšega brata, ki me je tudi navdušil nad fotografijo in mi vedno posodi opremo, ki mi manjka. Marsikomu se take naložbe morda zdijo nesmiselne, sam pa o tem premišljujem že kar nekaj časa in sem prepričan, da bi se ta naložba obrestovala. Kdo ve, mogoče pa bo iz hobija kdaj nastalo kaj več…

Janez Golja, študent Fakultete za elektrotehniko

Ob zastavljenem vprašanju sem se po krajšem razmisleku odločil, da bi velik del zneska vložil v delnice. Seveda bi se najprej posvetoval s kom, ki se na te stvari spozna, ker sam o tem ne vem ničesar… Za šolske potrebe bi si kupil tudi malo boljši prenosnik. S tem denarjem pa bi lahko uresničil tudi svoje druge želje. Ena od teh so potovanja. Vedno sem si želel obiskati Novo Zelandijo, Norveško ali pa kombinacijo Irska, Severna Irska, Škotska.

Sofia Kokot dijakinja Gimnazije Poljane

Znesek se mi je zdel zelo velik, zato so se mi v glavi hitro porodile zamisli, kaj vse bi lahko storila z njim. Na prvo mesto bi vsekakor postavila potovanje v kako tujo državo, kjer bi intenzivno hodila na tečaj jezika. Del denarja bi počasi porabljala za razne vstopnice in vstopnine za različne kulturne in glasbene dogodke. Menim namreč, da si mladi s kulturnim udejstvovanjem lažje ustvarimo mnenje in oblikujemo različne poglede na svet. Zadnje čase tudi opažam, da so marsikatere obšolske dejavnosti pri mladih pogosto zanemarjene tudi zaradi denarja. Udeležila bi se kakšnega predavanja o aktualnih temah, o športni prehrani, kriptovalutah…